Emineschool Bucharest Film Festival, primul festival independent de film cu specific literar, continuă astăzi, cu cea de-a doua zi de proiecţii , la Cinemateca Union.

Ziua de festival începe la ora 11:00, cu filmul Aici Nora Iuga (2014, 73 min.), documentar în regia lui Vlad Rotaru, cu Nora Iuga, Bianca Burţa-Cernat, Corina Sabău, Octavian Soviany, Constantin Abăluţă. Aici Nora Iuga a fost premiat pentru cea mai bună imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart 2014, intrând în Caravana Docuart 2015. Proiectat şi ieri în festival, filmul a fost foarte bine primit de școlari, dar și de ceilalți spectatori, iar întâlnirea de după, cu scriitoarea Nora Iuga, a fost un deliciu pentru toți cei prezenți în sală.

De la ora 14:00, urmează Eminescu versus Eminem (2005, 80 min.), un film în regia lui Florin Piersic Jr., cu Steliana Bălăcianu, Mihai Bendeac, Geanina Corondan, Emanuel Pârvu, Constantin Diţă, Petre Fumuru, Antonia Ionescu, Florin Piersic, Florin Piersic jr, Delia Panait, Oreste. Pe foarte scurt, în Eminescu versus Eminem trei studenţi la Regie discută şi caută surse pentru a face un lung metraj. Este recomandat să vedeţi pe cont propriu despre ce este vorba, mai ales că, cine ştie?, regizorul poate va fi în sală şi vă va urmări reacţiile.

afis-eminescu-versus-eminem

Cezar Gheorghe, critic literar şi de film, este următorul  invitat. De la ora 15:30, acesta  va vorbi, într-o întâlnire cu dublu rol – lansare de carte (Gândirea-cinema) şi conferinţă – despre film şi o nouă perspectivă, filozofică, asupra cinematografiei, propunând conceptul de gândire-cinema, prin care îşi propune să răspundă întrebării „Ce poate şti corpul tău despre film?“. O „degustare” online aici.

În continuare o să fie calupul de mediu metraje de la ora 17:00, respectiv 17:30. Primul, Acasă (2012, 27 min.), în regia Andreei Ştiliuc, îl are în prim plan pe cel mai cunoscut dramaturg român, Matei Vişniec, alături de Rădăuţi-ul său de suflet. Un film minunat, proiectat în festival cu sprijinul TVR Iaşi. Cel de-al doilea, care va rula pentru prima dată în Bucureşti, se numeşte Zidul lui J.O. (2014, 31 min.) şi este un documentar  realizat de Matei Bejenaru despre  poetul Emil Brumaru. Filmul a avut premiera la FILIT 2014.

Acasa-3

Seara se va încheia cu o mică modificare în program. Din păcate, din pricina unor dificultăţi tehnice, avanpremiera Tatăl meu, Lucian Blaga nu va mai putea fi proiectată în cadrul Emineschool Bucharest Film Festival, ediţia pilot, însă va rula într-un eveniment Emineschool de după festival. În schimbul acesteia, în urma feedback-ului primit de la spectatorii de ieri, 6 aprilie, de la premiera filmului Nino al meu, în regia lui Vlad Rotaru, documentarul despre poetul George Almosnino va putea fi vizionat pentru a doua oară la sfârşitul zilei de astăzi, de la ora 19:00.

nino al meu

Programul Emineschool Bucharest Film Festival poate fi consultat pe site-ul festivalului. Biletul pentru o proiecție sau un calup de două proiecţii este 5 lei, iar evenimentele sunt cu intrare liberă.

De altfel, vă reamintim că Emineschool BFF are o surpriză pentru plătitorii de bilete. Spectatorii vor fi premiaţi, prin tragere la sorţi, în fiecare seară a festivalului, cu un pachet de cinci cărţi, după cum urmează: Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, Povestiri de pe Calea Moşilor, de Adina Popescu, Jucăria mortului, de Constantin Acosmei, Plasterca, de Călin Torsan şi Biblidioteca, de Mihail Vakulovski.

De asemenea, fiecare intervenţie din public de la dezbaterile şi discuţiile de după proiecţii va fi răsplătită cu o carte de poezie, întrucât organizatorii îşi doresc să încurajeze dialogul dintre invitaţi şi public.