Reprezentanții Casei de Licitații Christie`s, din New York, anunță scoaterea la licitație a unei sculpturi aparținând lui Constantin Brâncuși. Licitația va avea loc la începutul săptămânii viitoare. „La muse endormie” este estimată la peste 20 de milioane de dolari, potrivit presei internaționale.

„Constantin Brâncuși este cunoscut ca părintele sculpturii moderne”, spune criticul de artă Alastair Sooke, vorbind despre La muse endormie (1913), într-un video de prezentare a licitației, de pe site-ul oficial Christie`s. Sculptura va fi scoasă la licitație în data de 15 mai, la New York.

Constantin Brâncuși a sculptat prima dată La muse endormie în marmură, în anul 1909. Sculptura este expusă la Hirshorn Museum and Sculpture Garden in Washington, D.C.

A realizat, apoi, o matriță din ghips, după are a făcut, apoi, șase modele din bronz. Piesa ce va fi scoasă la licitație lunea viitoare este al șaselea model din bronz din această serie, realizată în anul 1913.

Marielle Tabart, curator la Centrul Georges Pompidou din Paris, spune că muza sculptorului român a fost baronesa Renée Frachon, care a pozat pentru el între anii 1908-1910. După mai multe încercări, realizate în lut, o primă versiune sculptată în piatră (acum pierdută) a fost un „portret” vertical, cu o față ovală, cu ochii și nasul din forme geometrice ușor asimetrice.

La muse endormie  reprezintă foma capului unei femei dormind, de un oval aproape perfect, cu linii subtile, ce descriu trăsăturile feței.

„Este un obiect extraordinar, ce transmite o senzație impresionantă de liniște”, spune despre sculptură Anika Guntrum, specialistul Casei de Licitații Christie`s.

Sculptura a fost achiziționată în 1950 de colecționarul francez Jacques UImann și a rămas în posesia familiei acestuia până în prezent.

Valoarea estimată a sculpturii este între 20 și 30 milioane de dolari.

La muse endormie  va fi expusă la casa Christie’s din New YorkRockefeller Center, în cadrul licitaţiei „Impressionist and Modern Art Evening Sale”. 

Sursă foto: harpersbazaararabia.com