O expoziție ce va cuprinde mai multe instalații aparținând artistei japoneze Yayoi Kusama va fi deschisă în luna aprilie, la Grădina Botanică din New York, după ce a fost amânată, anul trecut, din cauza pandemiei.

Kusama: Cosmic Nature va cuprinde instalații, picturi și schițe ale artistei, unele expuse pentru prima dată în Statele Unite ale Americii.

Expoziția va fi deschisă publicului de pe data de 10 aprilie până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Va cuprinde lucrări realizate de artistă pe parcursul a șapte decenii.

Instalațiile lui Yayoi Kusama vor putea fi admirate în natură, dar și în interiorul unor clădiri istorice.

Pe lângă lucrările sale deja cunoscute, vor fi expuse și unele mai recente, precum o sculptură înaltă de aproape cinci metri, cu numele Dancing Pumpkin (2020), ce poate fi observată din mai multe unghiuri, inclusiv de sub ea.

De asemenea, o cameră infinită a oglinzilor, Infinity Mirrored Room, cu numele Illusion Inside the Heart (2020), asemănătoare cu alte lucrări de acest fel, foarte cunoscute, ale artistei. Vizitarea camerei în interior va fi oprită în primăvară, din cauza pandemiei, însă organizatorii speră ca aceasta să poată fi vizitată din vară.

Infinity Mirrored Room: Illusion Inside the Heart, Chiba, Japan/ The Art Newspaper

Pentru a spori efectul anumitor instalații expuse în natură, reprezentanții Grădinii Botanice spun că vor fi plantate, în anumite zone ale grădinii, lalele și iriși.

Biletele pentru expoziție vor fi puse în vânzare începând din 10 martie, în pachete, pentru evitarea grupurilor mari de vizitatori. Costul unui bilet pornește de la 15 dolari și poate ajunge la 35 de dolari.

Yayoi Kusama/Opera Gallery

Yayoi Kusama s-a născut în Matsumoto, Japonia, în anul 1929. Din timpul copilăriei, Kusama a suferit de halucinații puternice, iar familia ei a întâmpinat multe probleme. A crescut alături de un tată care își înșela soția si o mamă abuzivă.

A experimentat suprarealismul și arta abstractului încă din timpul studenției, trecând peste obstacolele pe care le întâmpina ca femeie în domeniul artei.

În anul 1957, a plecat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se mai întâi în Seattle, pentru un an, iar mai apoi mutându-se definitiv în New York.

La începutul anilor ‘70, starea de sănătate a  artistei s-a înrăutățit. În 1973 s-a retras în Japonia, iar în 1977 s-a internat într-un spital psihiatric. Cu toate acestea, artista își continuă munca. De atunci a publicat cel puțin două cărți și și-a creat o reputație solidă în Japonia. 

În anul 2001 a primit premiul Asahi, oferit de Asahi Shimbun Foundation. Premiul este oferit, în general, pentru a onora meritele deosebite în știință, artă și alte domenii. În 2016, autoritățile japoneze au răsplătit-o cu Ordinul Culturii pentru contribuția sa în domeniul artei japoneze.

Foto reprezentativă: The Daily Beast