Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, scriitorul și poetul Cosmin Perța alături de Mugur Grosu și Radu Vancu invită publicul la o discuție despre memorie și destin în cadrul expoziției Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Evenimentul va avea loc vineri, 13 ianuarie, de la ora 17:00, în sala de expoziții temporare din Curtea II a Muzeului Național Brukental.

Expoziția „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” reprezintă un montaj video autobiografic al scriitorului care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a propriei familii. Conceptul abordat prezintă succesiunea de fotografii din albumul familiei Perța, o moștenire lăsată generațiilor ce vor urma. În timpul derulării video-ului, poetul va recita poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, accentuând ideea unui viitor proiectat cu și pentru membrii familiei.

Tema memoriei, individuală sau de grup, este una dintre cele mai ofertante teme artistice din toate timpurile. Ritmurile sociale sunt remodelate, iar timpul își pune amprenta peste toți, fără milă, doar memoria rămâne punctul de unire prin care umanitatea poate evalua prezentul și își poate proiecta viitorul.

Cuvântul de deschidere îl va avea Alexandru Constantin Chituță, director interimar al Muzeul Naţional Brukenthal, iar moderatorul conversației va fi Ana Negoiță. Ei vor pregăti publicul pentru dezbaterea filosofică a trecerii timpului care erodează și distruge, dar nu frânge continuitatea.

Cosmin Perţa este eseist, poet și prozator român. Talentul său pentru scriere a fost demonstrat de-a lungul timpului prin obținerea unora dintre cele mai importante premii literare românești, precum Cel mai bun romancier tânăr din România ( 2012). Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Paralela 45. În prezent este lector de literatură comparată la Universitatea Hyperion din București.

de Angela Korodi, Jurnalism, Anul III