Un nou mural de 21 de metri lungime cu mesajul „Free Zehra Dogan” realizat de Banksy și Borf, a apărut în New York, la intersecția străzilor Houston Street și The Bowery, în semn de protest  cu privire la condamnarea la închisoare a artistei și jurnalistei de origine turcă Zehra Dogan.

Intersecția celor două străzi a găzduit de-a lungul timpului murale ale celor mai cunoscuți artiști de Street Art precum Keith Haring, Os Gêmeos sau JR, iar acum a venit rândul lui Banksy.  Cel mai nou mural al său reprezintă un semn de protest cu privire la condamnarea la închisoare a artistei și jurnalistei de origine turcă Zehra Dogan. Aceasta a fost condamnată în martie anul trecut la 2 ani și 10 luni pentru că a realizat o lucrare inspirată dintr-o fotografie, cu peisajul distrugerii orașului Nusaybin din Turcia, de către forțele de securitate ale statului.

Foto: Street Art News

Nusaybin a fost parțial distrus în anul 2015, în timpul luptelor dintre armata turcă și militanții kurzi. Pe casele dărăpănate din lucrarea ei era arborat steagul Turciei. Zehra Dogan a declarat că a realizat acea reprezentare în calitate de jurnalist, dar a fost acuzată că ar fi avut legătură cu Partidul Muncitoresc al Kurzilor, care se află în conflict cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Foto: The New York Times

„Îmi pare rău pentru ea. Eu am pictat lucruri care meritau mai degrabă o pedeapsă de acest gen”, a declarat Banksy pentru publicația The New York Times. Artistul a scris despre nedreptate pe Instagram, folosind hashtag-ul #FREEzehradogan. „Condamnată pentru aproape trei ani de închisoare numai din cauză că a realizat o singură lucrare”, a scris Banksy.

Foto: Street Art News

Muralul proaspăt expus, reprezintă o colaborare dintre artistul britanic anonim Banksy și artistul care a ispășit deasemenea o pedeapsă cu închisoarea pentru lucrările sale, Borf. Cei doi au realizat în negru, pe întreg peretele diezi, ce reprezintă vizual gratiile unei celule, și care contorizează zilele pe care Zehra Dogan le-a petrecut în închisoare. În spatele unui diez se poate vedea chipul artistei, ținând în mâna stângă o gratie în forma unui creion.

Foto: Street Art News

În colțul stâng de jos al muralului este scris mesajul, Free Zehra Dogan/ Eliberați-o pe Zehra Dogan. Aceasta mai are de ispășit 18 luni și nu va afla despre existența acestui mural, declară un comunicat de presă.

Joi seară, 15 martie, desenul lui Dogan a fost proiectat deasupra muralului.

Foto: The New York Times

Un pic mai sus, la intersecția dintre 14th Street și 6th Avenue a mai apărut o lucrare a lui Banksy. De data aceasta mult mai mică: un șoricel care aleargă într-un ceas, în direcția opusă acelor. Lucrarea este realizată pe clădirea unei foste bănci, acum la rând pentru a fi demolată.

Foto: The New York Times

Surse: The New York Times & The Telegraph