În perioada 18-23 martie 2018 va avea loc a IV-a ediție a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay, Kent în Marea Britanie. Ambele producții de teatru radiofonic cu care Teatrul Național Radiofonic s-a înscris în concurs au fost selectate: Ping-pong de Sandu Macrinici și Exploziv de Elise Wilk (ambele în adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihnea Chelaru).

From stage to air/De pe scenă în eter e tema acestei a IV-a ediţii a festivalului, iar sintagma exprimă interesul organizatorilor de a stimula reflectarea în mediul auditiv a dinamicii scenei contemporane de teatru și de a pune în valoare posibilitățile tehnologiei multicanal de a crea scenografii auditive. Interpretarea temei festivalului acoperă de la adaptarea pentru radio a unor piese scrise pentru scenă, până la  înregistrarea unor spectacole live preluate de pe scenă. Festivalul acordă doar trei premii, în bani, unul pentru forma lungă care se referă la producții de maximum 60 de minute, unul pentru forma scurtă (producții de maximum 7 minute) și un premiu al publicului. Primele două premii vor fi decise de un juriu format din câte un reprezentant al fiecărei producții selectate în concurs, iar premiul publicului va fi votat de către ascultătorii din online sau de cei din festival, iar câștigătorul va fi comunicat în termen de 10 zile după încheierea festivalului.

Teatrul Naţional Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediţie, când a obţinut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producţia Numărătoare inversă, scenariul de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican, regia artistică Ion Andrei Puican

A IV-a ediție a festivalui UK International Radio Drama Festival e susținută de două organizații britanice importante pentru statutul scriitorilor, ALCS (Authors’ Licensing and Collecting Society) și WGGB (Writers’ Guild of Great Britain), ceea ce acordă un vot de încredere organizatorilor și confirmă importanța în creștere a festivalului în spațiul literaturii dramatice britanice.

Cele două producţii cu care Radio România s-a calificat în concurs explorează problematica raportului adolescenţilor cu adulţii, procesul maturizării şi raporturile copii -părinţi în familia zilelor noastre. Ping-Pong, piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinci, în viziunea radifonică a regizorlui Mihnea Chelaru, a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Național Radiofonic. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian al personajelor a oferit regiei un material dramaturgic generos, pus în valoare cu subtilitate de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție. A doua piesă aparţine uneia din cele mai importante voci tinere ale dramaturgiei române contemporane, Elise Wilk. Producția de teatru radiofonic Exploziv de Elise Wilk este destinată publicului tânăr, iar regizorul Mihnea Chelaru explorează dimensiunea sonoră a acestei reinterpretări în cheie contemporană a mitului Bacantelor. Elise Wilk plasează personajele piesei într-un liceu din zilele noastre, iar relațiile mamă-fiu, profesori-elevi descriu dificultăţile de adaptare și autocunoaştere specifice adolescenţei. Producţia de teatru radiofonic Exploziv de Elise Wilk în regia lui Mihnea Chelaru deţine trofeul Asia-Pacific Broadcasting Union 2017 (ABU 2017) la categoria Drama.

Elise Wilk este o voce reprezentativă a dramaturgiei tinere de azi. Autoarea,  născută în 1981, a studiat jurnalistica la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj şi are un dublu masterat, unul de literatură şi comunicare la Universitatea Transilvania Braşov și altul de scriere dramatică la Universitatea de Arte TârguMureș. S-a lansat ca dramaturg în 2008, câștigînd concursul dramaAcum5 cu piesa „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Petroşani, Iaşi şi Craiova apreciate pentru subiectele care explorează vârsta adolescenței. Elise Wilk este unul dintre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internaţional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, iar în 2015 s-a aflat printre cei patru dramaturgi selectaţi în programul „Hot Ink” la Teatrul Lark din New York.

După o licență în istorie și filozofie obținută în 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj, Sandu Macrinci a absolvit în 2017 Masteratul de Scriere Dramatică din cadrul Universității de Arte Târgu Mureș, dar în același timp, îşi continuă studiile la aceeași facultate în specializarea Regie ( anul II, licență). Piesa Ping-Pong este lucrarea sa de master iar producţia noastră este totodată debutul său radiofonic.

————————————————–

Ping-Pong de Sandu Macrinici,

adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru.

În distribuție: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.

Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Producție TNR, septembrie 2017.

Exploziv de Elise Wilk,

adaptarea radiofonică  şi regia artistică: Mihnea Chelaru.

În distribuție: Daniela Ioniță, Adriana Trandafir, Vlad Bîrzanu, Alexandru Voicu, Răzvan Ursuleanu, Ana-Maria Bălescu, Adrian Dima, Silvana Mihai, Marcela Nistor, Alin Potop, Alexandra Răduță și copilul Vlad Stanciu.

Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Bogdna Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.