Muzeul Metropolitan de Artă din New York găzduiește cea mai mare expoziție dedicată artistului  renascentist Michelangelo Buonarroti. Expoziția s-a deschis la începutul acestei săptămâni și poate fi vizitată până în luna februarie a anului viitor.

“Michelangelo: Divine Draftsman and Designer” este considerată o expoziție „once in a lifetime”/„o dată în viață” de organizatori. Cuprinde peste 200 de lucrări şi 133 de desene împrumutate din 50 de colecţii.

“Fiecare desen selectat este plasat astfel încât să aibă legătură cu alte opere care provin de la diferite muzee pentru prima dată. Avem pentru prima dată o reproducere la scară mare a Capelei Sixtine”, a spus Carmen C. Bambach, curator.

Instalație în cadrul expoziției „Michelangelo: Divine Draftsman and Designer”. Sursă: The New York Times

Mai exact, sunt prezentate 133 de desene, 3 dintre sculpturile sale de marmură, picturi din tinerețea artistului, alături de alte lucrări complementare ale acestuia.

Sunt expuse și seriile complete de desene realizate pentru prietenul său Tommaso de’ Cavalieri și desenul ultimei fresce realizată pentru Palatul din Vatican, după cum anunță organizatorii pe site-ul oficial al Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Printre cele mai importante lucrări ale expoziției “Michelangelo: Divine Draftsman and Designer” se numără pictura „The Torment of Saint Anthony,” în care Sfântul Anton este desenat fiind atacat de demoni. Pictura a fost realizată de Michelangelo când avea aproximativ 13 ani, scriu editorii timeout.com.

Lucrările sunt selectate din 50 de colecții private din Statele Unite ale Americii și Europa.

Expoziția a fost deschisă în data de 13 noiembrie și va putea fi vizitată până în 12 februarie 2018.

Potrivit reprezentanților muzeului, abilitățile artistului i-au adus de-a lungul vieții numele de „Il Divino”, „Cel divin”/ „Divinul”.

Michelangelo a fost, alături de Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai importanţi artişti din perioada de vârf a Renaşterii Italiene. S-a remarcat în pictură, desen, sculptură şi arhitectură, fiind și autorul unor poezii şi sonete. S-a născut în 1475 într-o familie florentină ce făcea parte din mica nobilime.

Sursă foto reprezentativă: http://www.metmuseum.orgmetmuseum.org