Sculptura artistului român Constantin Brâncuși, „La muse endormie” (1913), a fost vândută cu suma de 57,4 milioane de dolari, în urma unei licitații ce a avut loc pe 15 mai, la New York. Licitația a fost organizată de reprezentanții Casei de licitații Christie’s.

Suma stabilește un nou record pentru vânzarea unei lucrări aparținând lui Brâncuși, la aceeași casă de licitații. În 2009, sculptura în lemn „Madame L. R.”, provenind din colecţia privată Yves Saint Laurent, s-a vândut cu 37,3 milioane de dolari.

Presa internațională vorbește despre o licitație „agresivă” a scuplturii, numind „La muse endormie” „vedeta serii”.

„Este o operă de artă fantastică”, a spus pentru New York Times, Nicholas Maclean, dealer. „Este una dintre cele mai importante lucrări, păstrată într-o stare extraordinară. Astfel de piese apar foarte greu la vânzare”, a continuat Maclean, potrivit sursei de mai sus.

Editorii de la artnet.com spun că licitația a început de la de 18 milioane de dolari și a crescut, agresiv, trei persoane licitând pentru sculptură. În final, aceasta a ajuns la Tobias Meyer, care a început licitația doar după suma de 34 de milioane de dolari.

Tobias Meyer este cunoscut în lumea licitațiilor de artă, fiind mulți ani parte a echipei casei de licitații Sotheby’s.

Sculptura era estimată la suma de 20-30 milioane de dolari.

În seara de 15 mai a mai fost doborât un record. Într-o singură seară, reprezentanții casei de licitații Christie’s au reușit să vândă opere de artă în valoare de 289,2 milioane de dolari. Suma depășește așteptările casei de licitații cu peste 200 de milioane de dolari. A depășit, de asemenea, suma de 141,5 milioane de dolari realizată în luna mai a anului trecut, la un eveniment asemănător. Din cele 53 de obiecte de artă oferite vânzării, 43 dintre ele, un procent de 78 la sută, au fost vândute, scriu editorii de la artnet.com.

„La muse endormie” reprezintă foma capului unei femei dormind, de un oval aproape perfect, cu linii subtile, ce descriu trăsăturile feței.

Constantin Brâncuși a sculptat prima dată „La muse endormie” în marmură, în anul 1909. A realizat, apoi, o matriță din ghips, după are a făcut șase modele din bronz. Piesa scoasă la licitație luni este al șaselea model din bronz din această serie, realizată în anul 1913.

Marielle Tabart, curator la Centrul Georges Pompidou din Paris, spune că muza sculptorului român a fost baronesa Renée Frachon, care a pozat pentru el între anii 1908-1910. După mai multe încercări, realizate în lut, o primă versiune sculptată în piatră (acum pierdută) a fost un „portret” vertical, cu o față ovală, cu ochii și nasul din forme geometrice ușor asimetrice.

A doua cea mai mare sumă oferită în cadrul licitației a fost pentru un tablou de Picasso, din 1939, “Femme Assise, Robe Bleue”. Tabloul a fost vândut cu suma de 45 milioane de dolari, după ce fusese estimată la suma de 35 milioane de dolari.

Casa de licitații Christie’s organizează, în aceste zile, o serie de evenimente la care pot fi licitate diverse opere de artă din perioada impresionismului, artă modernă sau contemporană.