Cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes începe astăzi, 17 mai, pe Riviera Franceză. Timp de 12 zile, cât va dura festivalul, până pe data de 28 mai, mai exact, vor fi acordate premii pentru filmele din selecția oficială, vor avea loc proiecții, petreceri, expoziții.

De asemenea, mai multe evenimente organizate de autoritățile locale vor marca ediția de anul acesta a festivalului, potrivit organizatorilor.

Președintele juriului din acest an este Pedro Almodóvar. De asemenea, vor prezida jurii pentru diferite secțiuni ale festivalului actrița Uma Thurman, actrița și cântăreața franceză Sandrine Kiberlain și regizorul român Cristian Mungiu. Regizorul român este președintele juriului pentru selecția de scurtmetraje.

Actrița Monica Belluci va urca pe scenă în calitate de prezentator.

În total, au fost selecționate 49 de lungmetraje din 29 de țări. Selecția oficială s-a făcut dintre 1.930 de filme propuse. Printre ele se numără și filme ce vor fi prezentate în afara competiției, în „vizionări de la miezul nopții” sau în „vizionări speciale”. Din acest total, 18 lungmetraje figurează în competiție pentru premiul Palm D’or și 16 în secțiunea mai specializată „Un certain regard”. De asemenea, selecția numără 9 filme de debut.

Din cele 18 filme aflate în competiție pentru Palme d’or, 4 sunt semnate de regizori francezi, 4 de americani, 2 de coreeni și câte unul de regizori din Ungaria, Marea Britanie, Austria, Rusia, Ucraina, Grecia, Germania și Japonia.

3 regizoare se află în cursa pentru Palme d’or: americanca Sofia Coppola, japoneza Naomi Kawase și britanica Lynne Ramsay.

Printre titlurile ce au atras atenția în acest an sunt The Beguiled, un thriller al regizoarei Sofia Coppola, cu actorii Nicole Kidman, Kirsten Dunst și Colin Farrell, The Killing of a Sacred Deer, de asemenea în distribuție cu Nicole Kidman și Colin Farrell, Wonderstruck, cu Julianne Moore și Michelle Williams, Okja, un film marca Netflix a regizorului Bong Joon-ho și You Were Never Really Here, cu Joaquin Phoenix.