Scurtmetrajul românesc Interfon 15, regizat de Andrei Epure, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes după ce a fost selectat în competiţia celei de-a 60-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique/Săptămâna Internațională a Criticilor.

Interfon 15 are o durată de 22 de minute. Scurtmetrajul spune povestea locuitorilor unui imobil care găsesc o femeie decedată în fața clădirii în care locuiesc. Deși femeia locuiește la etajul al treilea al aceleiași clădiri, nimeni nu știe care e numele ei. În așteptarea salvatorilor, vecinii femeii reflectă asupra vieții acesteia și asupra vieții lor.

Din distribuţia filmului fac parte Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.

Captură Interfon 15/www.semainedelacritique.com/


Andrei Epure, regizorul scurtmetrajului, este un tânăr regizor şi scenarist român, care locuieşte la Bucureşti. Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Andrei Epure abordează în filmele sale tematicile limbajului, identităţii şi cinematografiei văzute prin intermediul unei estetici a irealului fantomatic. Filmele lui ridică întrebări despre limitele comunicării şi caută să surprindă aspecte insesizabile.

La aceeași secțiune au fost selectate și fimele: „Brutalia, Days of Labour”, de Manolis Mavris, „Duo Li”, de Zou Jing, „Fang ke” („An Invitation”), de Hao Zhao şi Yeung Tung, „Inherent”, de Nicolai G.H. Johansen, „Ma Shelo Nishbar” („If It Ain’t Broke”), de Elinor Nechemya, „Noir-soleil”, de Marie Larrivé, „Safe”, de Ian Barling, „Soldat noir”, de Jimmy Laporal-Trésor, şi „Über Wasser” de Jela Hasler.

Juriul secțiunii Semaine de la critique, ediția 2021, va fi prezidat de regizorul român Cristian Mungiu. Ediția din acest an se va desfăşura în perioada 7 – 15 iulie.

Captură La civil/www.radioromaniacultural.ro


Interfon 15 nu este singurul film românesc selectat la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes. La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes în secțiunea Un Certain Regard. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

Filmul este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Ediția cu numărul 74 a Festivalului Internațional de Film de la Cannes va avea loc în acest an, în perioada 6-17 iulie.

Foto reprezentativă: www.festival-cannes.com