Cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat duminică seara, pe 28 mai. Timp de 12 zile, de la începutul festivalului, au avut loc proiecții, expoziții, baluri și alte evenimente aniversare.

Festivitatea de încheiere a evenimentului a avut loc pe scena Grand Théâtre Lumière. Monica Belluci a fost cea care l-a invitat pe scenă pe Pedro Almodóvar, președintele juriului, pentru a anunța câștigătorii ediției 2017.

În acest an, filmul care a câștigat premiul Palme d’or a fost proiectat la finalul festivalului, după ceremonia de premiere.

Competiția Feature Films

Premiul Palme d’or a fost acordat în acest an pentru filmul The Square, în regia lui Ruben Östlund și a fost acordat de Juliette Binoche și Pedro Almodóvar.

Premiul ediției aniversare de anul acesta a fost acordat actriței Nicole Kidman, de către actorul Will Smith.

Marele Premiu a fost acordat filmului 120 battements par minute, în regia lui Robin Campillo. Premiul a fost acordat, pe scenă, de Costa-Gavras și Agnès Jaoui.

Premiul pentru Cel mai bun regizor a fost acordat Sofiei Coppola, pentru filmul The beguiled. Cei care au înmânat premiul regizoarei au fost Fan BingBing și Gabriel Yared.

Premiul pentru cea mai bună interpretare pentru un actor a fost acordat lui Joaquin Phoenix, pentru rolul din You were never really here, în regia lui Lynne Ramsay. Premiul a fost înmânat de actrița Jessica Chastain.

De cealaltă parte, premiul pentru cea mai bună interpretare pentru o actriță a fost acordat lui Diane Kruger, pentru rolul din Aus dem nichts (In the fade), în regia lui Fatih Akin. Premiul a fost înmânat de Irène Jacob și Paolo Sorrentino.

Premiul juriului a fost acordat filmului Nelyubov (Loveless), regizat de Andrey Zvyagintsev și a fost înmânat de Maren Ade și Guillaume Gallienne.

Premiul pentru cea mai bună scenografie l-au primit Yorgos Lanthimos și Efthimis Filippou, pentru The killing of a sacred deer, alături de Lynne Ramsay, pentru You were never really here. Premiul a fost înmânat Marisa Paredes și Park Chan-wook.

Regizorul Cristian Mungiu (dreapta), la înmânarea premiului, ediția din 2017 a Festivalului de Film de la Cannes. Sursa foto: www.festival-cannes.com

Competiția de scurtmetraje

În competiția de scurtmetraje, premiul Palme d’or a fost câștigat de filmul Xiao Cheng er Yue (A gentle night), regizat de Qiu Yang.

Premiul special al juriului a fost acordat scurtmetrajului Katto (The ceiling), în regia lui Teppo Aiaksinen. Premiul a fost înmânat, pe scenă, de Uma Thurman și Cristian Mungiu.

Categoria Un certain regard

La categoria Un certain regard, marele premiu a fost acordat filmului Lerd (A Man of Integrity), regizat de Mohammad Rasoulof.

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost câștigat de Jasmine Trinca, pentru rolul din Fortunata, în regia lui Sergio Castellitto.

Premiul pentru cea mai bună narațiune a fost acordat filmului Barbara, în regia lui Mathieu Amalric, iar premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Taylor Sheridan, pentru Wind River.

Las hijas de abril (April’s Daughter), în regia lui Michel Franco, a câștigat premiul juriului la această categorie.

Camera d’or

Premiul Camera d’or a fost câștigat de filmul Jeune Femme (Montparnasse Bienvenüe), în regia lui Léonor Serraille. Premiul a fost înmânat pe scenă de Sandrine Kiberlain, președintele juriului Caméra d’or.

Pentru categoria Cinefondation, premiul I a fost acordat filmului Paul es la (Paul is here), regizat de Valentina Maurel, INSAS, Belgia. Premiul II a fost acordat filmului Heyvan (AniMal), în regia lui Bahram & Bahman ARK, Iranian National School of Cinema, Iran. Premiul III a fost acordat filmului Deux egares sont morts (Two Youths Died), în regia lui Tommaso Usberti, La Fémis, Franța.

Lui Josefin Asberg i-a fost acordat Vulcan Prize pentru artist-tehnician pentru contribuția remarcabilă la realizarea filmului The Square.