Sâmbătă a avut loc prima ediție a Maratonului Internațional de la Sibiu. Spun prima ediție pentru că numai anul acesta cunoscutul Semimaraton Sibiu, ce părea a fi un eveniment din ce în ce mai important al Sibiului, a devenit un Maraton Internațional la care au participat alergători din mai multe țări.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Vremea a fost numai bună de alergat. Când toată lumea părea a fi îngrozită de răcoarea ultimei sâmbete din luna mai, participanții se bucurau ca niște copii mici ce aveau să se joace în ploaie. Echipați cu numerele de participanți pe partea din față a tricoului, cei peste 3000 de alergători și-au îndeplinit promisiunea de a străbate minim 5 kilometri în scop caritabil. Fiecare își purta cu mare mândrie logo-ul de pe tricou, fie că era cel al maratonului, al asociației pe care o susțineau sau al firmei la care lucrează. Maratonul a reunit astfel colegi de serviciu, prieteni și familie, sub ochii acoperișurilor din centrul sibiului. Facebook-ul a duduit de poze și check-in-uri de la eveniment. Însă ceea ce a fost și mai frumos a fost lecția de cOMunitate pe care am avut prilejul să o primim de la OrganizaThorii evenimentului.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu se remarcă prin contribuția noastră, a oamenilor, la dezvoltarea unei comunități la care participi activ. O comunitate în care cei 5, 10, 21 sau 42 de kilometri pot face diferența. O comunitate în care prietenii tăi donează pentru cauza ta. O comunitate în care fiecare ajutor contează și este apreciat. O comunitate care a făcut sâmbătă posibilă realizarea unor vise, care altfel poate nu ar fi avut nicio șansă să se îndeplinească.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Mesajul de pe medalia fiecărui alergător „Lăsăm urme”, o mică operă de artă a celor de la Asociația Tonal, nu a făcut decât să sublinieze starea de spirit a competiției sportivo-amicale. S-au strâns anul acesta peste 400.000 de lei pentru diferite proiecte. Iar urmele nu au fost numai de ordin material, ci și spiritual. Atunci când primarul orașului Astrid Fodor a deschis evenimentul, lăsând în urmă sentimentul că suntem cu toții bineveniți în inima Sibiului, când participanții și-au făcut încălzirea împreună, când la un stand se oferea bere și limonadă gratuită, iar la altul se ofereau mere, când te puteai așeza liniștit într-un hamac în centrul orașului sau când pe traseu te întâlneai cu aproape toți cunoscuții tăi, ideea apartenenței la un Sibiu unit în diversitate, devenea certitudine.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

VolunȚarii superenergici erau mereu acolo atunci când simțeai că nu mai poți, și ce te mai încurajau! Când treceai pe lângă ei simțeai că DA, chiar POȚI ( chiar dacă tu realist vorbind nu mai puteai). Am cunoscut oameni care nu alergaseră în viața lor, și care la finalul cursei spuneau: Eu sunt dovada că se poate! Am cunoscut oameni care s-au îndrăgostit de alergat odată cu antrenamentele pentru maraton și care vor alerga de acum și cu alte ocazii. Am văzut cum prietenii se susțineau pe drum, și cum fiecare depunea un efort uriaș pentru a-și atinge scopul și a ajunge la finish. Am văzut pe traseu polițiști zâmbitori și am văzut mașini care se opreau pentru a acorda prioritate pietonilor. Maratonul a adus împreună artiști, doctori, studenți, corporatiști, IT-iști, sportivi, iubitori de animale sau de politică, barmani, politicieni și activiști, care au renunțat pentru câteva ore la orice idee predefinită și și-au unit forțele pentru un oraș mai bun. Pentru mine asta a fost ceea ce a făcut diferența dintre Maratonul Internațional Sibiu și orice alt eveniment din Sibiu – faptul că ne-am unit pentru a contribui la cauzele orașului nostru. Iar asta înseamnă pentru mine o cOMunitate.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Maratonul a fost câștigat de Raphael Igrișanu, cel care a intrat de curând în cartea recordurilor, după ce a alergat la Metro Marathon Düsseldorf, driblând o minge de baschet, și de Biborka Fazakas. Mihail-Gabriel Cojocariu a încheiat cursa.

Foto: Facebook Maratonul Internațional Sibiu

Este frumos să alergi, dar este și mai frumos să alergi în spiritul unui oraș deosebit!