Fundația Comunitară Sibiu a dat startul înscrierilor de proiecte pentru care se va alerga la cea de-a noua ediție a Maratonul Internațional Sibiu, eveniment ce va avea loc în data de 30 mai. Ca de obicei, sunt acceptate idei care pun lentila pe nevoi din comunitatea locală și sunt încurajate echipele noi, la început de drum. În plus, ediția din acest an aduce în centrul atenție problema colectării selective a deșeurilor și reducerea consumului, respectiv, propunerile care abordează aceste aspecte vor fi punctate în plus. Proiecte pot fi depuse atât de echipe informale (grupuri de inițiativă, fără personalitate juridică), cât și de la organizații non-profit (ONG-uri). Termenul limită de trimitere a aplicațiilor este 21 februarie 2020. 

Cine și cum poate aplica?

Spre deosebire de edițiile anterioare, în acest an se schimbă ușor regulile de participare și vor fi selectate toate proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și ating punctajul minim necesar, specificate în ghid. Pe lângă faptul că toate proiectele vor trece printr-un proces de consultări, stabilire a eligibilității și punctajului, situația va putea fi urmărită în timp real, pe site-ul www.maratonsibiu.ro. De asemenea, ca în fiecare an, pe toată perioada în care pot fi depuse proiectele, Fundația Comunitară Sibiu va oferi consultări pentru scrierea unei versiuni cât mai bune a proiectului. În acest sens, pentru a reuși să ducă la capăt o propunere cât mai bună, doritorii sunt rugați să trimită ideile cât mai devreme. La fel ca în trecut, ideile pot fi trimise și de echipe informale (grupuri de prieteni, fără personalitate juridică), și de ONG-uri. 

Mai multe detalii despre condițiile de participare se găsesc în ghidul de participare. 

Proiectele selectate vor fi anunțate în data de 25 februarie, pe canalele de comunicare ale fundației și ale evenimentului.

Documente utile

Mai multe informații, precum și toate documentele necesare aplicării pot fi descărcate pe site-ul 

maratonsibiu.ro.

Ediții precedente

La ediția din 2019 a Maratonului Internațional Sibiu au fost finanțate 40 de proiecte, pentru care s-au strâns 821.775 lei. Pentru aceste cauze s-au pus în mișcare aproape 5.600 de alergători confirmați, adulți și copii, care au fost susținuți de aproape 7.400 de donatori

De-a lungul celor opt ediții, prin intermediul maratonului s-au pus pe picioare în jur de 180 de proiecte variate. Acestea includ cauze ce vizează eliberarea piețelor centrale ale Sibiului de mașini, renovarea de biblioteci în mediul rural, editarea de reviste pentru adolescenți, protejarea unor specii de păsări aflate în pericol, cursuri de educație arhitecturală la sate, prevenția bolilor neurodegenerative, ateliere de prelucrare a lânii, sterilizarea animalelor fără stăpân, activități cu și pentru persoanele cu dizabilități, achiziția de echipamente medicale pentru copii născuți prematur, editarea unor constituții funky pentru elevi, amenajarea de săli polisenzoriale sau chiar readucerea bivolilor pe Valea Hârtibaciului. 

Maratonul Internațional Sibiu este un eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală. Cea de-a noua ediție a Maratonului Internațional Sibiu este organizată de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Grey Projects, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu și cu sprijinul partenerului principal tradițional Visma Software Romania.

Evenimentul aduce împreună întreaga comunitate: cetățeni, organizații, companii și autorități publice. Prin intermediul maratonului, Fundația Comunitară Sibiu își propune să susțină spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune care pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții. 

Fundația Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor.