Fundația Comunitară Sibiu a lansat următoarea provocare: Științescu in the (Smart) City. Se caută proiecte inovatoare, care să transforme pasiunea fiecăruia în domeniul educaţiei STEAM, într-un proiect educațional pentru tineri.
La cea de-a treia ediție, Fondul Stiințescu este lansat alături de tema Smart City, urmărind să conecteze astfel cele două concepte. „Obiectivul nostru este să facem niște primi pași către Smart City. Conceptul se leagă de administrația publică din oraș, dar ar trebui să fie un proiect care să aducă cetățenii unui oraș împreună”, spune Ciprian Ciocan, directorul Fundației Comunitare din Sibiu, în cadrul unei întâlniri nonformale, de lansare a poiectului. „Toți am auzit de acest concept însă nu toți știm exact la ce se referă. Smart City este un concept general care folosește tehnologia pentru a rezolva problemele orașului. Noi încercăm să îmbinăm conceptul de Smart City cu educația STEAM” mai spune acesta.

Foto: Facebook // Științescu Sibiu
Fondul Științescu este un proiect care încurajează elevii să își regăsească pasiunea pentru știință și tehnologie, iar STEAM se referă la Știință, Tehnologie, Inginierie, Artă și Matematică. „Avem credința că noi împreună putem schimba ceva. Este o inițiativă de a relua puterea în propriile mâini. Orice pasionat de STEAM poate deveni și un educator pasionat” crede Ciprian Ciocan. Proiectele propuse pot ajuta tinerii să privească spre viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne. Tinerii au astfel ocazia să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.
Teoria de la care am plecat este că educația nu ar trebui să se restrângă la ce fac instituțiile publice de învățământ în momentul de față, ci ar trebui să fie o preocupare permanentă” consideră Ciprian Ciocan.
Științescu in the (Smart) City pune accent pe înțelegerea și dezvoltarea mecanismelor, cu precădere tehnologice care conduc la dezvoltarea unui Sibiu Smart City. Acesta și-ar propune să îmbine necesitățile locuitorilor orașului cu tehnologia, prin diferite date sau aplicații. Astfel se poate realiza cu ajutorul diferitelor modele ale tehnologiei fluidizarea traficiului, iluminarea stradală bazată pe senzori, actualizarea în timp real a traficului în funcție de zonă, eficientizarea procesului de reciclare, promovarea energiilor regenerabile, implicit promovarea construcțiilor noi bazate pe principiul eco, hărți actuale și mobile care oferă alternativa transportului alternativ precum bicicleta sau autobuzul, sau actualizarea în timp real al orarului și traseelor mijloacelor de transport în comun. Orașele smart oferă astfel o alternativă modernă devenind mai prietenoase și mai eficiente, cu ajutorul primit de la tehnica secolului actual. Un bun exemplu al modelului Smart City în România este Cartierul Creativ Carolina, Alba Iulia.

Foto: Facebook // Științescu Sibiu
Proiectele de la Științescu își propun să contribuie la creșterea unor generații de cetățeni care înțeleg cum se dezvoltă orașele și înțeleg că au potențialul să contribuie la conturarea acestora. „Vrând nevrând comunitatea este suma fiecărui individ și trebuie să vedem cum putem contribui. Deasemenea sunt părinte și educația este o provocare grozavă în perioada aceasta” povestește o doamnă la evenimentul de lansare al Fondului Științescu din acest an, care a avut loc săptămâna trecută la Club 10, din cadrul școlii nr. 10 din Sibiu.
Proiectul a pornit în anul 2015 de la o inițiativă locală, iar o consecință a rezultatelor bune pe care le-a avut este finanțarea în prezent a peste 100 de proiecte în 12 comunități din țară. Acum Științescu își propune să ajungă în diferite zone ale orașului Sibiu, în diferite școli.

Foto: Facebook // Științescu Sibiu
Anul acesta vor primi finanțare, pe baza unui concurs și a unei selecții din partea unui juriu independent, proiectele care ajută copiii și tinerii să conștientizeze modalitatea prin care știința surprinde și explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul înconjurător, dezvoltând abilitățile acestora de a identifica și rezolva problemele lui, folosind tehnologia de ultimă generație. Cu ajutorul proiectelor propuse, membrii Fundației Comunitare Sibiu și ai Fondului Științescu urmăresc să impulsioneze comunitatea să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de inovator.
Data limită de aplicare pentru diferite proiecte în cadrul Științescu este 01 decembrie 2017, ora 11:59 AM, iar mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Fondul Științescu Sibiu. Organizatorii își oferă sprijinul în scrierea proiectului și nu numai.