Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunță încheierea Rezidenței FemArt – Ediția 2021 și acordarea celor trei premii oferite în cadrul programului. Juriul format din cineaștii Alina Grigore, Dana Bunescu și Paul Negoescu a desemnat câștigătoarele ediției.

Astfel, Brigitta Kanyaro a câștigat Premiul FemArt în valoare de 8.750 lei pentru dezvoltarea proiectului „Catharsis”, Corina Andrian a câștigat o bursă tip consultanță pentru dezvoltare scenariu cu Geoffroy Grison, pentru proiectul „Scaunul”, iar Anelise Sălan, o bursă de participare la o platformă internațională de pitching pentru proiectul „Interzis”.

Sunt foarte fericită că am avut această oportunitate de a vedea ce tipuri de proiecte propun tinerele regizoare din România. Am descoperit creatoare și proiecte foarte diverse și foarte interesante și, deși cele mai multe sunt la început, consider că au foarte multe de spus în viitor. Am avut acum ocazia să văd că există cu adevărat în România o tânără generație de femei cineaste în ascensiune. A fost foarte captivant să îmi împărtășesc experiența cu ele și sper că am putut să le aduc ceva în plus în dezvoltarea proiectelor lor”, spune Lucile Hadžihalilović, regizoare, consultantă regie & scenariu și coordonatoare masterclass-uri, FemArt 2021.

Cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 3 – 8 octombrie la Rezidența FemArt 2021, o săptămână intensivă de training și mentorat cu specialiști în domeniu. Tinerele Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Sălan au beneficiat de 12 sesiuni aplicate și interactive de lucru, coordonate de nume consacrate din cinematografia internațională și românească, pentru a-și dezvolta scenariile primelor lor filme de lung metraj,  în cadrul unor întâlniri organizate în București, în format fizic sau online.

Rezidența FemArt 2021 a inclus și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, studii de caz, prezentări și networking și a fost finalizată cu o sesiune de pitching susținută de cele cinci tinere creatoare.