Publicul din toată România este invitat pe platforma festivalului în perioada 16-25 octombrie pentru Astra Film Online

Documentarul contează în România din 1993 la Astra Film din Sibiu. Ediția On Air a festivalului Astra Film Festival 2020, și-a ales câștigătorii. Premiul pentru Cel mai bun film, secțiunea Competiție România, a revenit producției „Josefin&Florin” (Ellen Fiske, Joanna Karlberg – Suedia, 2019). La aceeași categorie, Juriul a acordat și o Mențiune specială filmului „Așteptați răspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc, Austria, 2020). Premiul pentru Regie, secțiunea Competiție România, a fost adjudecat de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom („Totul nu va fi bine”, România Ucraina 2020), iar Andrei Dăscălescu („Tatăl nostru”) a câștigat Premiul Publicului. Festivalului Internațional Astra Film i-a fost acordat și în acest an Înaltul Patronaj al Administrației Prezidențiale. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Gala de Decernare a Premiilor a avut loc pe spectaculoasa Scenă Lac din Muzeul Astra, unde valurile AFF, care i-au purtat pe spectatori, în debutul festivalului, la vizionări de film din bărci care plutesc pe lac, s-au întors la mal, în mod simbolic, pe muzica lui Adrian Naidin. Juriul Festivalului a fost alcătuit din Oana Giurgiu, Ștefan Dobroiu și Steve Rickinson, iar spectatorii au ales câștigătorul Premiului Publicului.

După Gala de Decernare a Premiilor, peste 400 de cadre medicale din Sibiu au participat la o proiecție specială a filmului „Transalpina, Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care a fost dedicată de Astra Film Festival 2020, în semn de mulțumire și prețuire pentru cei care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Cel mai bun film, secțiunea Competiție România – Josefin&Florin (Suedia, 2019)

Reprezentând în paralel drumul către maturizare și calea către asumarea unei vieți în doi, filmul Josefin & Florin își introduce spectatorii într-o lume în egală măsură onestă și vulnerabilă. În încercarea de a-și construi o viață simplă împreună, acest cuplu neverosimil ilustrează povestea universală a maturizării și, în același timp, ne face martorii unei relații  cât se poate de moderne”, se arată în motivația Juriului.

Suntem foarte fericite că am primit acest premiu. Nu doar fiindcă este prima noastră recunoaștere internațională, ci și pentru că iubim România”, a fost mesajul transmis prin Skype de regizoarele suedeze Ellen Fiske și Joanna Karlberg.

Mențiune specială a juriului, secțiunea Competiție România – „Așteptați răspunsul operatorului”

O călătorie antropologică din care rezultă o varietate de instantanee ale societății de azi – una în care obiceiuri și interese pe care le împărtășim cu toții sunt prezentate pe fondul contrastant al deprecierii comunicării între oameni”, este motivația Juriului la acordarea unei Mențiuni speciale la categoria Cel mai bun film din secțiunea Competiție România. Laureat, filmul „Așteptați răspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc, Austria – 2020).

Îmi pare bine că filmul a fost selectat și proiectat la Astra Film Festival, îmi pare rău că nu am putut ajunge la Sibiu, iar acum mă bucur că filmul a luat o Mențiune specială din partea juriului. Orice premiu înseamnă o motivație și o confirmare”, a declarat regizorul Pavel Cuzuioc într-o înregistrare proiectată pe ecranul amplasat pe Scena Lac.

Premiul pentru Regie, secțiunea Competiție România – Adrian Pîrvu și Helena Maksyom

Adrian Pîrvu și Helena Maksyom au realizat un film-călătorie („Totul nu va fi bine” – România, Ucraina, 2020), „o perspectivă îndrăzneață asupra vieții, pe care autorul o realizează apelând cu abilitate la mijloace minimaliste”, după cum arată Juriul. Proiectul acestui film a făcut parte dintr-un program dezvoltat la Astra Film Festival în anul 2017.

Se spune că fără creație nu există progres. Ne vom strădui să creăm ceva nou și să întâlnim, poate, la Astra Film Festival, la o ediție viitoare, să verificăm împreună dacă am făcut progrese”, au arătat cei doi realizatori ai filmului într-un mesaj video. Ei au mărturisit de asemenea că și-ar fi dorit mult să fie la Sibiu, să poată vedea cu ochii lor reacția publicului.

Premiu Publicului, secțiunea Competiție România – „Tatăl nostru”

Publicul a votat un film emoționant, care a încercat să răspundă la întrebarea „Cum te pregătești să fii un tată bun dacă nu ai avut unul?”. Filmul „Tatăl nostru” (2020, România), realizat de Andrei Dăscălescu, este despre un viitor tată care pleacă să-și caute tatăl înstrăinat și devenit între timp călugăr pe muntele Athos.

În ceea ce mă privește, mă gândesc foarte mult la public atunci când lucrez la un film, iar faptul că primesc Premiul Publicului este pentru mine cea mai mare distincție”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu.

Motivația Juriului pentru premiile acordate, aici: https://www.astrafilm.ro/premiile-astra-film-festival-open-air-2020/

Dumitru Budrala: „Pentru mine, acest loc este centrul lumii

Ediția a 27-a Astra Film Festival s-a desfășurat în acest an în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, motiv pentru care organizatorii au fost nevoiți să reinventeze și au oferit publicului o experiență memorabilă, lucru apreciat de spectatori și de invitații festivalului. Totul a fost posibil datorită unei selecții de înaltă clasă a filmelor (au fost selectate 50 de filme din 3.000 propuse) și pasiunii cu care a fost organizat festivalul.

Astra Film Festival s-a desfășurat cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemia de COVID-19, în 8 locații: Scena Lac, Târgul de țară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru Digital și Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” și în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului.

În cadrul Galei de Decernare a premiilor, Astra Film Festival a primit Înalt Patronajul Președintelui României, care a fost înmânat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor: „Președintele apreciază ca acest festival este o continuă luptă împotriva pandemiei de alienare și lipsă de solidaritate. Faptul că acest festival există ne dă speranțe. Vă dorim să aveți energia necesară pentru ediția de anul viitor”, a declarat consilierul prezidențial.

De asemenea, directorul fondator al Astra Film Festival, Dumitru Budrala, a primit distincția de Cetățean de Onoare al Sibiului, distincție care a fost înmânată de doamna Christine Manta-Klemens.

Mulțumesc cu recunoștință pentru distincții și aprecieri. După 27 de ani, Astra Film Festival a devenit un lucru firesc. Pentru mine, acest loc este centrul lumii”, a mărturisit Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului.

La eveniment a fost prezent și ministrul Culturii.

Sibiul a înțeles de mult timp importanța pe care o are viața culturală pentru un oraș, iar Astra Film Festival este un eveniment cultural cu o mare tradiție, care începe în anul 1993, și care devine an de an din ce în ce mai prestigios pe plan internațional”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. 

Ceea ce a făcut Astra Film Festival în acest an este cel mai amplu program cultural derulat vreodată la muzeul nostru”, a adăugat  Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.

Astra Film Festival 2020 va continua în perioada 16-25 octombrie pe platforma festivalului. Festivalul  este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: Kaufland, HBO, Cinelab, Sonne Sibiu, Sibiu 100%

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, RFI, TV5 Monde, Libertatea, HotNews, Ziare.com, News.ro, Newsweek, Vice, PressHub, Euractiv, Cineuropa, Film New Europe, All about Romanian Cinema, MovieNews, Films in frames, Cinemagia, Filmtett, LiterNet, Ziarul Metropolis, Avantaje, IQads, Smark, Suplimentul de cultură, Observator cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Capital Cultural, Sibiu 100%, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermanstadter Zeitung.

foto: Rareș Helici