Istoria cinematografiei începe în urmă cu peste 100 de ani. Frații Lumière sunt considerați părinții cinematografiei, de cei mai mulți cunoscători.

Există, însă, teorii care susțin apariția primelor imagini filmate în anul 1888, de către francezul Louis Le Prince.

Sunt amintite și câteva „experimente”. Printre ele, în 1877, cel al lui Eadweard Muybridge, care a fotografiat un cal deplasându-se cu viteză, cu ajutorul a 24 de camere. Iar în 1889, William Friese-Greene a primit un patent pentru camera sa „cronofotografică”. În aceeaşi perioadă, Thomas Edison lucra, în laboratorul său, la dezvoltarea „kinetografului”, patentat în 1891.

Sunt date care susțin că prima proiecție cinematografică publică a avut loc în jurul anului 1895, la Paris. Filmul proiectat a fost „La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon” („Ieșirea din Uzinele Lumière din Lyon”) și a fost realizat de Frații Lumiere.

Așa a început istoria artei și a industriei cinematografice.

Perioada dintre „atunci” și „acum” este păstrată în muzeele cinematografiei, ale imaginilor în mișcare sau ale filmului, cum sunt numite, în funcție de țară. Iată o listă scurtă cu câteva dintre cele mai frumoase muzee de film din lume.

  1. Centrul Australian al Imaginilor în Mișcare

Australian Centre for the Moving Image sau Centrul Australian al Imaginilor în Mișcare este unul dintre primele muzee de film din lume. Situat în Melbourne, Australia, este, de asemenea, al doilea cel mai vizitat muzeu din țară. Muzeul a fost fondat în 1946.

„Dorința noastră este să creem o punte de legătură între factorii de decizie, public și actori, într-un spațiu vibrant, atât fizic, cât și digital, care îmbrățișează ideile viitorului, înțelege trecutul și oferă spațiu de dezvoltare pentru noi tipuri de creativitate. Dorim să ajutăm publicul să devină un consumator de film creativ și critic”, scriu reprezentanții Centrului pe pagina oficială.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul Național Media din Bradford

Muzeul Național Media se află în Bradford și a fost deschis în anul 1983. Muzeul adăpostește o colecție de aproximativ 3,5 milioane de obiecte legate de cinematografie și alte media. Găzduiește, de asemenea, două teatre și este gazda mai multe festivaluri de film pe an. Cel mai cunoscut este Festivalul Internațional de Film Bradford.

„Echipa noastră desfășoară multe activități educative ce reușesc să stârnească interesul și dezvăluie informații prețioase despre colecțiile și expozițiile noastre”, transmit reprezentanții muzeului.

Potrivit acestora, există 3 ecrane de dimensiuni mari, inclusiv o sală IMAX, „ce ne permit să arătăm pe deplin frumusețea imaginilor în mișcare”, mai scriu reprezentanții instituției pe site-ul official.

Din colecția muzeului fac parte obiecte reprezentative pentru cultura sunetului și a luminii. De asemenea, clădirea adăpostește arhive remarcabile din domeniul fotografiei, a cinematografiei, televiziunii și ale new media.

Colecția muzeului cuprinde cel mai vechi negativ cunoscut al unei fotografii, cele mai vechi imagini filmate și camera care a filmat primele imagini în mișcare în Marea Britanie.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul Hollywood

Muzeul Hollywood este muzeul official al Hollywood-ului, situat în clădirea Max Factor de pe Highland Avenue.

Muzeul prezintă o mare colecție de suveniruri ale cinematografiei americane. Clădirea are patru nivele și cuprinde peste 10.000 de „comori” ale lumii spectacolului hollywoodian: costume, elemente de recuzită, fotografii, scenarii, colecții de mașini ale starurilor și artefacte personale ale acestora, afișe. În vitrinele muzeului este expusă întreaga istorie a Hollywood-ului .

Publicul poate vizita celula lui Hannibal Lecter din filmul „Tăcerea mieilor”, poate vedea mumia lui Boris Karloff, pe Frankenstein și soția lui și alte personaje din filme.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul German de Film din Berlin

Situat în Frankfurt, Muzeul German de Film/Film and Television Museum, Berlin, reprezintă foarte bine cultura filmului german. Muzeul oferă o călătorie de-a lungul istoriei și progresului tehnic al cinematografiei.

Muzeul a fost înființat în 1963, de Gerhard Lamprecht. Acesta din urmă a reușit să strângă o colecție impresionantă de filme, documente și echipamente. Autoritățile orașului Berlin au achiziționat colecția lui Lamprecht și așa a apărut muzeul.

De la înființare, instituția a strâns tot ce avea legătură cu istoria și tehnologia filmului, cinematografia și, într-o anumită măsură, televiziunea.

Muzeul nu a organizat nicio expoziție ani de zile de la înființare, dar, din septembrie 2000, prezintă o parte din colecție într-o expoziție permanentă. Vizitatorii sunt invitați într-o călătorie tematică și cronologică, prin istoria filmului german. Expoziția pune accent și pe relația dintre Berlin și Hollywood. Există și alte expoziții speciale ce pot fi vizitate.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul Național al Teatrului, Muzicii și Filmului, din Odesa, Ucraina

Situat în Studioul de Film de la Odesa, acest muzeu de film se concentrează asupra creșterii cinematografiei în partea de est a Europei. Există colecții din mii de artefacte. Cea mai mare atracție este, fără îndoială, încăperea dedicată invenției cinematografiei.

Este singurul muzeu de acest fel din Ucraina. Colecția muzeului cuprinde expoziții unice din istoria teatrului, muzicii și cinematografiei. Primele colecții datează din 1923 și au devenit baza unei cercetări științifice și de documentare a istoriei culturale a Ucrainei.

Clădirea muzeului adăpostește întâlniri, conferințe științifice, diferite prezentări.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul Național al Cinematografiei din Torino

Situat în interiorul turnului Mole Antonelliana, acest muzeu a fost înființat în 1991. S-a născut din colecția entuziastă de film a Mariei Adriana Prolo. Muzeul găzduiește diverse obiecte, de la afișe pînă la costume, în principal din cinematografia italiană. Aici se desfășoară mai multe festivaluri de film, printre care celebrul Torino Film Fest.

„Este Muzeul Național al cinematografiei din Torino. Și totuși, nu este un muzeu. Cel puțin, nu unul în înțelesul tradițional al termenului. Cei care l-au vizitat deja, înțeleg ce vrem să spunem. Iar cei dintre voi care planificați să-l vizitați, veți fi surprinși să descoperiți că este un loc special și unic. Muzeul este unul dintre cele mai importante, de acest fel, din lume, datorită colecției vaste și a multitudinilor de activități educative ce au loc. Dar ce îl face cu adevărat special este modul în care sunt gândite expozițiile. Muzeul este mai mult decât un muzeu, iar cel care-i trece pragul nu este doar un vizitator, ci și un explorator, un autor, un actor, un spectator…căruia muzeul îi oferă emoția unei experiențe ce, sperăm noi, nu va fi uitată ușor”, scriu reprezentanții muzeului pe site-ul  instituției.

Mai multe informații găsiți aici.

  1. Muzeul cinematografiei din Franța

Franța are una dintre cele mai bogate culturi cinematografice din lume. Muzeul Cinematografic, situat în Paris, are una dintre cele mai mari arhive de filme din lume.

Muzeul este găzduit într-o clădire splendidă, proiectată de Frank Gehry, arhitectul care a proiectat și Bilbao Guggenheim și Grădinile Bercy din Paris. Cuprinde una dintre cele mai bune colecții din lume, pe tema cinematografiei.

Colecțiile cuprind obiecte din secolul al 17-lea, printre altele, și camera ce, odată, a aparținut fraților Lumière.

Mai multe informații găsiti aici.