Tabloul pictorului italian Leonardo da Vinci, „Salvator Mundi”, vândut în luna noiembrie cu suma de 450,3 milioane de dolari, la o licitație de artă, va fi expus la Muzeul Luvru din Abu Dhabi.
„Salvator Mundi”, vechi de aproximativ 500 de ani și care îl înfățișează pe Iisus Hristos, este considerat cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacțiilor private. Lucrarea a fost vândută în luna noiembrie, în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s, la New York.
Licitația pentru tablou a început de la prețul de 70 de milioane de dolari. A trecut apoi prin 53 de oferte succesive și a ajuns la 400 de milioane de dolari. Prețul final de vânzare, ce include taxe și comisioane, a fost de 450,3 milioane de dolari.
Tabloul, cu dimensiunile de 65 centimetri pe 45 centimetri a fost atunci vândut de miliardarul rus Dmitri Rybolovlev, care l-a achiziționat cu 127,3 milioane de dolari în 2013, un preț pe care l-a considerat atunci supraevaluat.
„Salvator Mundi” a depășit cu mult precedentul record mondial de preț, deținut de tablou „Les Femmes d’Alger (version 0)”, de Pablo Picasso. Acesta a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitație organizată în 2015.
Casa care a organizat licitația estimase lucrarea la 100 de milioane de dolari. Tabloul a fost vândut cu numai 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca ea să fie autentificată și atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.
Potrivit BBC, care citează reprezentanți ai instituției, lucrarea atribuită lui da Vinci va fi expusă în cadrul Muzeului Luvru din Abu Dhabi. Muzeul a fost inaugurat la începutul lunii noiembrie a acestui an.
De la vânzarea lui au apărut numeroase speculații privind identitatea cumpărătorului tabloului. Acesta nu este însă cunoscută cu exactitate. Editorii de la The New York Times au scris atunci că este posibil ca cel care a cumpărat tabloul să fie un prinț arab cu numele de Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.
În același timp, săptămânalul francez Le Journal du dimanche (JDD) a relatat că este vorba despre două societăți de investiții, care acționează în baza unui acord financiar cu mai multe mari muzee. După achiziționarea sa, opera lui Da Vinci ar urma să fie revândută sau închiriată muzeelor, în special în Asia și Orientul Mijlociu, potrivit Agerpres.
Leonardo da Vinci a murit în anul 1519 și au rămas mai puțin de 20 de picturi semnate de el, după moartea sa.
Foto reprezentativă: fortune.com