Schimbările în sistemul educațional, inovația și creativitatea sau importanța diplomației academice și culturale, sunt subiectele care se dezbat în aceste zile la Sibiu. A început cea de-a treia ediție a programului „Sibiu – Capitală Universitară Europeană” și se va desfășura până în 13 mai.  

Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Ioan Bondrea a vorbit în deschiderea evenimentului despre legătura dintre educație și cultură: „În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. De atunci, Sibiul a devenit un brand al culturii, recunoscut la nivel internațional. Întrucât educația și cultura sunt strâns legate și au un impact important în viețile noastre, iar anul acesta celebrăm 10 ani de la evenimentul major din viața orașului nostru și cu o semnificație națională deosebită, am decis să denumim cea de-a III-a ediție: 10 ani de educație prin cultură.”

ioan bondrea_ulbs_rector

11 ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor străine în România, 65 de profesori universitari din 19 țări, voluntari și străinătate și din țară, dar și peste 400 de studenți sunt așteptați să ia parte la evenimentele programate în această săptămână, de la conferințe, ateliere, până la dezbateri și cursuri pentru studenți. Managerul de proiect Daniela Preda spune că astfel de evenimente explorează noile tendințe în materile de educație și diplomație la nivel global: „Proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educaţie prin cultură facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație și diplomație la nivel global, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat educaţia până în zilele noastre și a stării sale actuale. Astfel, aniversarea de 10 ani de la momentul în care oraşul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, iar Universitatea “Lucian Blaga” un centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale, aduce, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent, noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comunitatea locală”. Programul detaliat al prelegerilor poate fi consultatpe: international.ulbsibiu.ro/iweek/.

Cultură, diplomație și educație

Universitatea Lucian Blaga propune după programul Internațional Week, alte evenimente care să marcheze cei 10 ani de cultură prin educație. În perioada 18-22 mai va avea loc cea de-a opta ediţie a Congresului Român – Iordanian de Medicină şi Farmacie. De asemenea, într e31 mai și 3 iunie se va desfășura evenimentul „Traducerea ca interpretare: ateliere literare transnaţionale”. Lista de evenimente Sibiu – Capitală Universitară Europeană va cuprinde și cea de-a treia ediție a Festivalului Internaţional Studenţesc „Zona nouă”, care se va desfășura pe 8 iulie.