O intervenție psiho-culturală inedită, prilejuită de documentarul „Noi împotriva noastră”, va avea loc azi, joi, 28 octombrie, de la ora 18:00, prin Zoom, cu participarea tinerei regizoare Andra Tarara, a psihologului Daiana C. Albeanu, precum și a studenților Universității “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Evenimentul propus pentru această seară constă în vizionarea inviduală a filmului documentar urmat  de o discuție și un atelier de explorare terapeutică prin artă.

Atelierul își propune să ajute “oamenii să devină mai conștienți de ei înșiși în relație cu suferința psihică personală sau a celorlalți și să susțină responsabilizarea comunitară fața de persoanele vulnerabile. Cel de-al doilea obiectiv este acela de a surprinde izvorul nesecat de ajustare creativă ce există în orice tip de suferință și cum aceasta se poate transforma în sursă de inspirație, sens și conexiune cu mediul.” transmite Daiana C. Albeanu, psiholog implicat în acest proiect.

Filmul “Noi împotriva noastră” realizat de Andra Tarara, aduce în lumină suferința provocată de bolile psihice, atât în cazul celor diagnosticați, cât și în cel al familiilor acestora. Premiat în cadrul ASTRA Film Festival 2021 pentru cel mai bun film, povestea prezintă într-un mod emoționant problematica afecțiunilor mintale, în societatea noastră, relevând biografia unei legături tata-fiică marcată de un diagnostic implacabil al părintelui, și anume: schizofrenia. Cum a crescut fiica, ce urme a lăsat boala tatălui, cum le-a influențat relația sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă documentarul, printr-o inedit[ abordare imersivă, în oglindă.

Proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenţie culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” este organizat în colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). În cadrul proiectului sunt derulate la nivel naţional o serie de activităţi artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor reţelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg.

Gabriela-Elena Luca, Studentă, anul III, Jurnalism