Nici în Norvegia nu e cu mult mai bine. Nu cred, în fapt, că situația poate fi considerată una cu adevărat favorabilă în lume la momentul actual. Numărul cazurilor de infestare cu  SARS-CoV-19 e în continuă creștere, decesele raportate urmează același algoritm. Veștile despre persoanele vindecate, ce ne mai ridică moralul.

Însă trebuie să stăm pe poziții. Să rămânem solidari, cu distanța de rigoare interpusă ca măsură de siguranță. Ne menținem bine informați; de preferat, din surse de încredere. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne împământenim adânc în gândire noțiunea de distanțare socială. Cea fizică. Ar fi considerat nefiresc să ne rupem de semeni tocmai acum, după decenii în care am râvnit unificarea.

Mai apoi am descoperit beneficiile tehnologiei și am vrut conexiune– digitală – în speranța conectării cu cei aflați la distanță. Distanțare, distanță, nicidecum izolare. Mi-a rămas în minte o expresie a Dianei Fufezan, actor și om de-o seamă. Cetățean al aceluiași sat global, cum îl numea Marshall McLuhan. Într-un interviu despre libertate și bucuria profesiei de actor văzută nu ca o meserie, ci ca o ocazia de a dărui, a definit la un moment dat solitudinea ca ,,timpul cu tine în care decantezi’’. Ceva necesar, indispensabil ființării. Așa l-aș vedea eu.

Însă am doar 20 de ani. Sau am deja 20 de ani. Trăiesc în secolul 21. În lumea a treia. Ca toți ceilalți. We are all in this together. Suntem cu toții implicați în situația de moment. Suntem cu toții prinși în actual. Acesta a fost motto-ul nostru, al studenților internaționali, încă de la începutul semestrului. Ar fi ușor autoiluzionist să spunem că nu știm ce ne paște. Predicții se pot face oricând, cum la fel de posibile sunt și revirimentele. Discutăm între noi în unele seri despre cum acesta e viitorul, imediata apropiere pe care o avem de înfruntat. Auzim zilnic cum mor persone în vârstă, care poate nu mai aveau atât de mult timp rămas în față, însă cărora nu trebuia să li se sustragă fraudulos ce a mai rămas. A fost o dură divizare. Mi-am amintit brusc de matematica din clasele primare. Uneori, la efectuarea exercițiilor de împărțire, îți rămânea și câte un rest.

Nativii digitali în mediul lor – cel online

E un sentiment de siguranță pe care îl resimt încă de la venirea mea în Volda – comună din provincia Møre og Romsdal, situată pe coasta de vest a Norvegiei- sentiment amplificat și generalizat pe măsură ce timpul trece și pe cum ajung să discut cu și mai multe persoane. Acest minimum de confort psihic, această nevoie primară ce trebuie împlinită pentru ca fiecare dintre noi să ne putem duce activitatea mai departe se datorează în bună măsură unei foarte bine puse la punct strategii de comunicare întreprinse de către universitate.

Volda University College folosește ca principale platforme Canvas și Studweb. Acestea pot fi accesate prin utilizarea unui cont oferit fiecărui student și cadru didactic atât de pe calculatorul ori laptopul personal, cât și de pe telefon, în varianta de aplicațiilor mobile. Acolo sunt încărcate materialele didactice, iar cursurile propriu-zise se desfășoară prin intermediul platformei Zoom. Fiecărui student i-a fost trimisă o serie de email-uri, prorectorul și biroul pentru studenți internaționali înștiințându-l despre evoluția recentă a lucrurilor, principalele aspecte ale situației de moment, ce ar putea face în vederea preîntâmpinării a ceea ce va fi să urmeze și principalele decizii luate cu privire la aspectele sociale din Norvegia.

Închiderea granițelor, apel la solidaritate

 Începând cu data de 12 martie, guvernul a luat decizia impunerii unor măsuri stricte pentru combaterea epidemiei provocate de SARS-CoV-19.  La o zi după decretarea acestor reguli cerute a fi unanim respectate, biroul de relații internaționale al universității a trimis o serie de înștiințări făcând referire la faptul că toate școlile, liceele și universitățile, precum orice alte instituții de învățământ din Norvegia vor fi închise, activitatea didactică mutându-se în mediul online. Din 13 februarie, accesul oferit studenților în interiorul campusului pe baza cardurilor electronice a fost anulat, acest lucru neafectând însă calitatea de student în cadrul Volda University College. Întâi, a fost restricționat accesul în clădirile conexe universității, apoi au fost închise cantina și biblioteca . Consiliul administrativ a anunțat, de asemenea, inițierea procedurilor de transmutare a examenelor în mediul online, acestea putând fi susținute în format digital. De asemenea, orice persoană care a intrat pe teritoriul Norvegiei după data de 27 februarie, a fost nevoită să intre in carantină. În acceași ordine de idei, tuturor celor veniți în vizita li s-a interzis accesul în căminele studențești, fiind nevoiți să le părăsească cât mai repede posibil. Perioada de carantină, însoțită de măsurile de rigoare, se extinde în mod oficial până în 13 aprilie.

Pandemie și studenție

Sălile de gimnastică, bazinele de înot, cinematografele, teatrele, muzeele, saloanele cosmetice, barurile și restaurantele care nu au putut asigura spațiul necesar de 1 metru distanță între clienți au fost închise.

Competițiile sportive, manifestațiile culturale, festivalurile și concertele au fost anulate, autoritățiile recomandând de-o seamă ca până și călătoriile în interiorul Norvegiei să fie limitate. Ideal, a nu se efectua deloc. Aceleași sfaturi se aplică pentru întâlnirile în grupuri mari de persoane.

În 17 martie, încă nu se confirmase niciun caz de infestare cu coronavirus în Volda. Ulterior, am fost înștiințați despre despre existența a 3 cazuri. Acest lucru s-a întâmplat în 24 martie, studenții fiind atenționați însă despre evidența faptului că virusul se poate răspândi cu ușurință în continuare, recomandându-ni-se să respectăm normele cu  privire la distanțarea socială ce se cere a fi autoimpusă și o atentă igienă a mâinilor. Petrecerile și adunările de persoane au fost interzise. O actualizare din partea prorectorului a venit trei zile mai târziu, prin care se menționa faptul că un nou caz a fost înregistrat. La momentul actual, există 3845 de cazuri de infestare și 20 de decese. 82 584 de persoane au fost testate, Norvegia având o populație de 5,368 milioane.

Despre carantină, numai de bine

Ne petrecem cea mai bună partea a timpului înăutru. Cum ar trebui să o facem toți cei cărora circumstanțele nu ne cer contrariul. Poate fi dificil uneori. Cu atât mai mult cu cât Norvegia, Volda în special, e locul potrivit pentru a face drumeții, a escalada, a schia, a te bucura de activități desfășurate în aer liber. Încercăm să menținem o stare de spirit pozitivă, deși urmărim zilnic actualizări despre ceea ce se întâmplă acasă, în jurul nostru, în lume.

Rokken, localul studențesc din centrul Voldei a fost închis. Acolo obișnuiam să ne petrecem serile de miercuri, când se organiza câte un quizz pe diverse teme. Cele mai multe evenimente aveau loc, în schimb, în weekend.

Acum învățăm să gătim tot felul de rețete. Prăjiturile sunt la ordinea zilei. Aprovizionarea cu alimente o putem face de la supermarket-urile locale, unde stocurile sunt suplimentate aproape zilnic. În primele zile de la decretarea noului coronavirus drept pandemie, s-a creat o ușoară senzație de panică în rândul locuitorilor, făina și zahărul fiind primele care să dispară de pe rafturi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul produselor de igienă. Populația din Volda a fost, în schimb, prompt informată despre faptul că nu este nevoie să se îngrădească pentru a-și face cumpărăturile. Din contră, este de preferat ca un număr cât mai mic de persoane să se afle în același timp în magazine. Atât la casele de marcat, cât și în interiorul spațiilor comerciale, au fost lipite pe pardoseală benzi ce delimitau distanța de 1 metru între persoane. Standuri cu șervețele și soluții antibacteriene au fost plasate, de asemenea, la intrarea și la ieșirea din supermarket-uri. Măsurile se aplică cu atât mai mult în cazul farmaciilor, în interiorul cărora se permite accesul unui anumit număr de persoane – de obicei 3, ceilalți clienți așteptându-și rândul la intrare.

Pangaia organizează zilnic întâlniri prin Zoom, unde ne putem vedea unii cu ceilalți fără să fie nevoie să ne întâlnim fizic. O altenativă este și cea a jocurilor online. Cei mai talentanți – sau pur și simplu îndemânatici – pot croșeta, pot face diferite obiecte decorative pentru camerele lor, pot picta. Însă oricine poate, dacă nu finaliza, cel puțin începe să coloreze o mandala, diagramă simbolică întrebuințată în ritualurile budiste și hinduiste, despre care se spune că ajută în terapiile de relaxare. În rândul fetelor e moda bretonului făcut în vreme de carantină – pandemic bangs, cum au numit-o cei de la New York Times într-un articol publicat recent. În contextul schimbărilor macro-sociale, o schimbare de look în plan micro-social e mereu bine-venită. La fel și în cazul câte unei lecturi.

,,În construcții-i mare criză

Nu mai merge nici spoitul,

Prima casă – ce surpriză!

Ideală este schitul.”

Petre Miloș – Vremuri grele

Așadar, distanțarea socială e ideală, necesar a fi pusă în practică în aceste zile și în perioada de timp pe care o avem în față, până lucrurile vor reveni la ceea ce ne place să numim jovial ,,normalitate’’. A nu se confunda, totuși, cu izolarea omului de semeni.

Stare de carantină. Stări de spirit

I-am întrebat pe colegii mei, cum s-au acomodat acestor schimbări și ce planuri au pentru viitorul apropiat, în contextul pandemiei:

Gabriel Precup: În momentul de față mă simt în siguranță aici, în Norvegia. Pentru că aici oamenii se comportă ca atare când vine vorba de un lucru serios. Veștile de acasă le primesc de la părinții mei de cele mai multe ori. Vorbind de câteva ori pe săptămână cu ei, sunt la curent mai tot timpul cu ceea ce se întâmplă în țară. Dar ei nu sunt singurii de la care aflu lucruri. Mai sunt colegii ori prietenii. Apelez și la unele site pe care le consider de încredere. În general aleg să îmi ocup timpul gătind, încercând să învăț franceza și să îmi perfecționez engleza.

În ceea ce privește calitatea mea de student Erasmus, după câteva zile în care m-am gândit ce urmează să fac, am decis că vreau să rămân în Volda și să îmi finalizez cu bine semestrul. Consider o decizie extrem de înțeleaptă faptul că Norvegia și-a închis granițele, așa numărul de cazuri nu ar fi atât de mare precum în situația în care acestui procent s-ar adauga și numărul persoanelor venite din afară. Înțeleg că acum zborurile sunt anulate în mare parte, dar eu oricum nu aveam intenția de a pleca. M-a trecut gândul, dar cum spuneam – a fost doar un gând.

Melania Mașca: Nu mă gândesc să mă întorc acasă prea curând. Spun asta cât se poate de sincer. Da, situația e una urâtă. În schimb, dacă voi merge acasă, asta nu înseamnă că o să ajut cu ceva. Mai mult decât atât, mă simt mult mai în siguranță aici în Norvegia decât în România. Vorbesc cu mama zi de zi și îmi povestește. Urmăresc știrile.

Starea de spirit din Volda s-a schimbat în momentul în care au început să plece din studenți, persoane cu care mă știam, persoane de care m-am simțit apropiată. Din grupul nostru de 8 fete, am rămas 3, iar nici măcar noi nu ne vedem.

Sunt îngrijorată în mod permanent pentru situația de acasă, dar sunt constientă că mare lucru nu pot face. Da, lumea s-a panicat, lumea a reacționat greșit, lumea nu a procedat așa cum ar trebui. Nimeni nu a procedat așa cum ar trebui. Voiam cu ceva timp în urmă să mă întorc acasă pentru două săptămâni. Dar atunci erau deja cazuri confirmate, iar mama m-a sfătuit să nu vin, pentru că exista posibilitatea să nu mai pot reveni în Norvegia, în contextul pandemiei. În principiu, intenționez să revin în țară la începutul lunii iunie.

Reîntoarceri și rememorări

Tessa Hoekstra: Înainte ca pandemia să se răspândească, am avut parte de unele dintre cele mai plăcute experiențe aici în Volda. Dar când situația a început să se agraveze, eu eram deja în Anglia, într-o excursie cu clasa. Nu s-au luat atât de multe măsuri la acea vreme acolo, așa că nu am fost foarte îngrijorată. Nici nu mă gândeam, în fapt, că virusul care a cauzat inițial un focar de infecție în China să ajungă până la noi. Când m-am întors în Norvegia, am stat în carantină. Apoi am primit mesaje de la universitatea de acasă prin care mi s-a spus că mă pot întoarce în Olanda, condiția de bază fiind să nu prezint simptome. Toată experiența Erasmus s-a schimbat radical, așa că am decis să ascult sfatul celor din conducerea țării mele și să mă întorc. În Olanda avem aceleași măsuri ca peste tot: nu îți este permis să formezi grupuri mai mari de 3 persoane, trebuie să păstrezi distanța minimă de 1,5. Poți fi amendat dacă nu respecți măsurile impuse. Toate evenimentele și festivalurile sunt anulate până în data de 1 iunie.

Volda a fost mereu o a doua pentru cei veniți aici de daparte. Pentru cei care au ales să își petreacă o parte din experiența lor studențească ori, din contră, pentru cei care au decis să rămână. Sistemul social norvegian e unul bine pus la punct și incluziunea socială primează, însă oricât de puternic ar fi sentimentul de siguranță conferit, veștile despre evoluția situației din țara fiecăruia se reflectă diferit în felul de a gândi și acționa. Prioritizând între experiențe și recomandări primite în situații marcate de neprevăzut, nu e timp de stat pe gânduri.

de Alexandra Bene