A șaptea zi a festivalului DATfest aduce în fața publicului sibian un spectacol inedit de teatru-dans în regia lui Ianoș Petrașcu, profesor al Departamentului de Artă Teatrală. Cu începere de la ora 19.00, la Teatrul Gong din Sibiu, „Puzzle” este un spectacol coregrafic cu surprize, în care publicul este invitat să participe, pentru a schimba cursul acțiunii.

Tot astăzi, studenții specializării de Teatrologie și Management Cultural au participat la  a doua sesiune a atelierului de junalism cultural, din cadrul DATfest, coordonat de conf. Univ. Dr. Minodora Sălcudean, la Biblioteca Universității „Lucian Blaga”. Zilele de final ale  festivalului aduc în atenția iubitorilor de artă un atelier de fotografie, coordonat de Dragoș Dumitru, precum și  spectacolul de teatru ,,Face Time Space”, realizat de Nicoleta Lefter. Ultima zi se va încheia cu un vernisaj foto, la parterul Facultății de Litere și Arte.

Ediția a VI-a a festivalului se desfășoară în perioada 1-9 octombrie, și este organizat de studenții și profesorii ai  Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga”, din Sibiu.

Pentru a lua pulsul evenimentului, aflat în plină desfășurare, am stat de vorbă cu câțiva dintre studenții implicați în festival: „În ceea ce facem noi, întâlnirea este vitală. Fără relația cu publicul, munca noastră își pierde rostul. Actorul are nevoie de public așa cum și publicul are nevoie de teatru, de poveste, de evadarea din realitate. DATfest ne-a oferit posibilitatea acestei întâlniri, într-un timp în care contactul devine o necesitate majoră.” (Gabriel Muncuș)

Cu toate că prezența publicului în sălile de spectacol este permisă cu participarea de până la maximum 50% din capacitatea sălii, cu dovada certificatului de vaccinare sau a trecerii prin boală, actorii sunt încântați de reîntâlnirea cu publicul: „Am reușit să rămânem în formă datorită acestor întâlniri; consider că sunt cele mai importante pentru tinerii actori.  Putem doar să ne bucurăm că DATFest ne-a oferit șansa de a rămâne conectați.”  (Oana Brânzan)

Tinerii actori au resimțit din plin absența contactului direct cu publicul iubitor de teatru: „Dacă faci aceasta meserie cu foarte mare placere și te dedici ei trup și suflet, personajele tale nu te vor abandona niciodată. Iar momentul când vei urca pe lemnul sfânt al scenei, este ca și cum te-ai întoarce acasă după o călătorie neașteptată. Iar publicul, este familia care te așteaptă acasă cu zâmbetul pe buze și o bucurie de nedescris.” (Radu George Paraschivescu)

Spectacolele din cadrul DATfest sunt  găzduite de Teatrul „Gong” și de Filarmonica de Stat Sibiu, iar biletele pot fi achiziționate de pe platforma entertix.ro, casa de bilete a teatrului „Gong”, respectiv pe bază de rezervare la numărul de telefon 0767372188  pentru spectacolele cu intrare liberă. Mai multe informații legate de program se găsesc pe pagina de Facebook a Departamentului de Artă Teatrală.

Gabriela Luca, studentă anul III Jurnalism

Alin Gîrbu, student anul III Teatrologie