Absolvirea unei facultăți nu mai garantează de mult un loc de muncă în domeniul pentru care ne-am pregătit. De multe ori, prima sau a doua întrebare la un interviu de angajare este legată de experiența în domeniu. Dar cum să ai și experiență, când abia ai terminat studiile?

Și atunci, cea mai bună variantă este îmbinarea teoriei cu practica încă din timpul facultății. Contactul direct cu mediul viitorului loc de muncă, întâlniri cu specialiști în domeniu, voluntariat, internship-uri, practică de specialitate, sunt soluții care vin în sprijinul studentului, dar și a angajatorului.

Irina Viloiu este studentă în cadrul Facultății de Inginerie din Sibiu. Anul trecut a avut primul contact cu o companie din Sibiu, unde și-a realizat stagiul de practică. Anul acesta a ales să meargă la Compa pentru orele de practică, în cadrul proiectului „Învață pentru un loc de muncă sigur”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul are ca scop facilitarea trecerii de la educație la viață activă pentru elevi și studenți: „Practica în timpul facultății te ajută să te orientezi, să vezi care sunt cerințele de pe piața muncii și te motivează. Prin acest proiect am putut să ne facem o idee de ansamblu despre ce înseamnă practic fiecare domeniu al ingi­neriei. Compa are multe de oferit când vine vorba de a învața ceva sau de a acumula experiență datorită varietății mari de produse, proiecte și posibilitatea de a învăța direct de la specialiști. Am rămas plăcut impresionată de organizarea de care am avut parte. În fiecare zi de practică la orice oră știam ce avem de făcut, iar comunicarea cu tutorii a fost una eficientă. M-a impresionat tradiția acestei fabrici și cum s-a dezvoltat în toți acești ani de existență, fiind o companie cu capital românesc. Mă aflu într-un moment în care eu, ca persoană, mă dezvolt în mod continuu. Am învățat foarte multe lucruri despre Compa în această perioadă, dar și cu ce probleme se confruntă în general o astfel de firmă, în România.

compa-studenti

Legătura companiei Compa cu instituțiile de învățământ este una de lungă durată. De-a lungul timpului, s-a implicat în dezvoltarea învățământului profesional și tehnic. Iar pentru a păstra o conexiune permanentă școală-întreprindere, s-au încheiat parteneriate durabile cu universități tehnice din țară și străinătate, precum și cu liceele tehnologice.

COMPA a încheiat încă din anul 1978 un parteneriat cu Institutul de Învățământ Superior Sibiu, în prezent Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din cadrul Universității „Lucian Blaga”. De când a fost înființat Centrul de Formare Profesională, în anul 2005, colaborarea oferă mai mult decât stagii de practică pentru studenți, spune prof. dr. ing. Nicolae Cofaru: „Eu predau materia Prelucrări pe mașini cu comandă numerică. Orele de la anul IV, specializarea Tehnologia construcțiilor de mașini le fac integral acolo. Studenții sunt avantajați pentru că au contact clar cu mediul industrial. Ei văd ce se întâmplă într-o firmă din domeniul prelucrări prin așchiere, unde vor activa. Totodată, văd că ceea ce predăm are mare legătură cu practica. Având la dispoziție Centrul de Formare Profesională Compa, trecem și facem practic. Compa ne-a oferit întotdeauna un specialist care să ne asiste și să ne ajute. Așa că studenții învață să opereze la mașini cu comandă numerică, învață să programeze, să lucreze cu ciclurile mașinii. Se întâmplă să se termine ora și să nu se grăbească să plece acasă, ci să vrea să finalizeze ce au început. Și pentru noi, cadrele didactice care predăm discipline cu caracter aplicativ, e importantă această colaborare. Lucrurile evoluează rapid, ori așa, suntem în contact cu realitatea. Adică, fabrica ne obligă și pe noi să ținem pasul cu dezvoltarea de acolo. De exemplu, există o mașină care face o piesă în șapte secunde, comandată numeric, ori, prin așchiere o făceai în minute. E important să știi că au apărut mașini noi, să știi să le programezi și apoi să transmiți cunoștințele mai departe. Pe lângă studenți și cadrele didactice, putem spune că și operatorii economici sunt avantajați. Ei fac cunoștință cu posibili viitori angajați. Nu neapărat studentul de 10 este cel mai bun. Au fost situații când studenți de 8, 9 au dovedit abilități practice excelente. Sunt mulți care lucrează deja acolo încă din anul III. Compa are un sistem de burse prin care ei se angajează. Am și foști studenți de-ai mei care acum sunt programatori în cadrul acestei companii. Totodată, și dezvoltarea industriei în Sibiu are nevoie de studenți buni așa cum și pentru noi, faptul că studenții sunt absorbiți pe piața muncii, este un avantaj. Asta poate să constituie un stimulent în alegerea universității. ”

compa-studenti2

La o vizită în Laboratorul de electronică și automatizări din cadrul Centrului de Formare Profesională Compa, unde studenții fac practică, am întâlnit-o pe Anca Frunțeanu. Are 28 de ani, a absolvit în 2013 Universitatea tehnică din Cluj-Napoca, secția Automatică, iar de 5 ani este angajată în cadrul Compa. Deși a vizitat multe firme înainte să decidă unde să rămână, cele șase săptămâni de practică în cadrul Compa au convins-o să vină la Sibiu: „În 2012 am venit la Compa pentru practică. Aici am găsit multă diversitate și posibilitatea de a învăța mereu ceva nou și de a mă dezvolta personal. După practică mi-am realizat și lucrarea de licență, o linie de automatizare transport și sortare piese, pe care o și puteți vedea aici, în laborator.”

Un laborator foarte bine dotat, cu mașini de înaltă performanță unde studenții vin și experimentează. De fiecare dată, Anca încearcă să le explice cât mai bine partea practică. Din experiența ei, spune că înveți mult mai ușor dacă poți să pui mâna, să încerci tu. „Acum eu sunt responsabil service reparații electronice. De asemenea, realizăm standuri de testare piese. Îmi place foarte mult ce fac aici. De exemplu, la un echipament de 300-500 de euro care are o problemă, poate e nevoie să schimbi o mică rezistență ca să funcționeze. Asta facem noi, ceea ce alte firme fac pe bani mulți. Este adevărat că ne ajută și dotarea laboratorului. Eu nu am mai văzut un asemenea laborator în țară. Gândiți-vă că stație Ersa cum avem noi aici, mai sunt doar două în țară. Una la Iași și una la Timișoara.”

Despre dotarea laboratorului am vorbit și cu Alexandru Seceleanu, coordonatorul echipei ser­vice, care lucrează în cadrul Compa din 1991. Ne spune că laboratorul a fost gândit cu o dotare de tip banc mecanic pentru montarea și demontarea echipamentelor, o linie de spălare-uscare echipamente electronice, 11 mese de lucru dotate cu diferite unelte de la șurubelnițe pensete, clești, chei de precizie, până la aparatură de tipul stații de lipit, generator, etc.
„Acum câțiva ani am gândit dezvoltarea departamentului de mentenanță prin realizarea unui laborator care să slujească simultan formării personalului nostru, a elevilor și a studenților care efectuează stagii de practică în compania noastră, precum și a activităților efective de mentenanță ale echipamentelor electronice din companie. În stagiile de practică, ei sunt familiarizați cu toată organizarea companiei. Compa pune la dispoziție tutori pentru fiecare departament în parte, de la partea tehnică, până la mentenanță, compartimente de calitate, logistică sau resurse umane. Trebuie să cunoască în linii mari cum funcționează o companie. Avem echipe multifuncționale, iar cei care vin în practică ajung să înțeleagă care e rolul fiecărui membru din aceste echipe. Sunt studenți care au rămas după stagiul de practică să lucreze o vară și încă sunt angajații noștri. Chiar și dintre cei care au venit anul trecut, am în echipa mea. E o mare ocazie pe care o au tinerii de azi. În trecut, noi nu am avut șansa de a ni se prezenta asemenea loc, să ni se pună la dispoziție orice formă de documentare. În plus, noi le prezentăm practicanților și secrete ale meseriei, know-how-uri bine protejate de marile firme producătoare. ”

compa-studenti3

Vlad Mihuț este unul dintre studenții care, după stagiul de practică, a dorit să continue colaborarea cu Compa. „Prima dată am ajuns la Compa în anul II de facultate. Am vizitat atunci fabrica în ideea de a ne forma o părere despre ce înseamnă o companie producătoare de piese auto. Mi-a plăcut mult pentru că era în domeniul meu, eu fiind student la Inginerie, specializarea Tehnologia construcțiilor de mașini, așa că am decis ca practica să mi-o desfășor tot în Compa. Ulterior, mi-am dorit să lucrez aici pe partea de proiectare mecanică, ceea ce s-a și întâmplat în timpul vacanței de vară. După ce am început din nou facultatea, pentru că nu mai aveam timpul necesar să continui pe postul de tehnician proiectant mecanic, a trebuit să mă reprofilez, așa că am ajuns la Centrul de Formare Profesională, laboratorul de MUCN. În viitor, îmi doresc să continui meseria de inginer tot în cadrul acestei companii, pentru că îmi place să descopăr lucruri noi, să interacționez cu cât mai mulți oameni și să punem la cale tactici cât mai bune de dezvoltare continuă a firmei”.

Alături de studenții Universității Lucian Blaga din Sibiu, la Compa vin în fiecare an și tineri de la centre universitare din Cluj, București sau Brașov. Pe lângă șansa de a-și dezvolta abilități profesionale, specifice mediului de practică al angajatorului și de a interacționa cu specialiști, studenții pot beneficia și de burse pe parcusul anilor de studii și, totodată, de a obține un loc de muncă permanent.

*articol apărut în Capital Cultural nr. 14, ediția tipărită