Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a demonstrat că investiția în cultură este un pilon de bază al comunității. Iar comunitatea a reacționat imediat. De la oamenii de rând, prin voluntariatele pe care le fac, până la marile companii care au venit cu susținere financiară, pentru a putea dezvolta împreună cât mai multe proiecte culturale și educative.

Allianz-Tiriac Asigurari s-a numarat deja printre sponsorii Festivalului în anii 2005, 2006, precum și în 2007, când Sibiul a fost Capitala Europeană a Culturii. Iar din 2016, susțin an de an Festivalul de Teatru de la Sibiu, pentru a consolida promovarea schimburilor culturale și dezvoltarea culturii la nivel inter­national. Anul acesta, când s-a împlinit un sfert de veac de când Allianz-Țiriac este pe piața de asigurări din România, am vorbit cu Virgil Soncutean, director genral al Allianz-Țiriac Asigurări despre implicarea companiei în proiecte culturale, sociale , educative și nu numai.

Anul acesta, Allianz-Țiriac sărbă­torește 25 de ani de activitate în piața de asigurări din România. Ce înseamnă un sfert de veac pentru companie, în raport cu comunitatea de clienți și par­te­nerii pe care îi reprezentați?

Virgil Soncutean: Allianz-Țiriac este o scenă deschisă acum 25 de ani pe care se spune o poveste reală despre oportunitatea identificată la momentul potrivit, despre antreprenoriat, despre capitalul de încredere urmat de capitalul financiar, despre com­pe­tență și integritate, despre parte­neriat, despre viziune pe termen lung și oameni care au creat spiritul Allianz-Țiriac într-un fel imposibil de copiat.

În ceea ce îi privește pe clienții noștri, principalii protagoniști ai poveștii, încă de la începutul activității noastre am fost deschi­zători de drumuri în privința serviciilor digitale, a serviciilor de calitate oferite acestora. Ne dorim consolidarea acestui statut de deschizători de drumuri pentru a îmbunătăți experiența clienților, prin facilitarea și accesibilitatea produselor noastre în orice punct de interacțiune cu aceștia. Să comunicăm mai simplu și pe înțelesul oricărui client.

În toți acești 25 de ani, clienții noștri au rămas stăpâni pe situație în cele mai grele momente.

Responsabilitatea culturală este o misiune pe care v-ați asumat-o încă de la început. Totodată, programul Bursele de performanță Allianz – Țiriac, dedicate tinerilor sportivi care au obținut rezultate excepționale, a ajuns la cea de-a 5-a ediție. Cum vedeți pe termen lung această investiție în cultură și educație?

Virgil Soncutean:  Este foarte adevărat că ne-am asumat acest rol social cu responsabilitate și ca pe o datorie pe care o avem față de comunitate, încă de la începutul activității noastre. De-a lungul timpului, am susținut tinerele talente din mediul cultural sau sportiv. Am fost alături de bătrâni, de copiii defavorizați, de copiii cu probleme de sănătate, de talente mai mari sau mai mici, la început de drum sau consacrate – susținând în tot acest timp valoarea umană, curajul și talentul. Suntem conștienți că rolul nostru primordial în calitate de companie de asigurări este acela de a fi alături de oameni, atunci când aceștia au mai multă nevoie.

Investiția în cultură, educație și sport rămâne o constantă a politicii noastre și va rămâne o constantă și în viitor. Și nu este doar o investiție financiară, este un capital de încredere și susținere umană, este o implicare voluntară din partea noastră, a echipei Allianz-Țiriac ca o valoare intrinsecă ce face parte din ADN-ul nostru, nu ca specialiști, ci ca oameni în mod particular.

Ce înseamnă FITS pentru Allianz-Țiriac?

Virgil Soncutean:  FITS este o extraordinară platformă pentru exprimarea talentului și a creativității umane. Un model de generozitate, prin împărtășirea acestor valori cu publicul larg, cu oamenii obișnuiți. O formă inedită de dialog social. Nu în ultimul rând, o sursă de inspirație și un imbold pentru cei care îndrăznesc să gândească, să se exprime și să acționeze conform visurilor lor. Un promotor al valorilor culturale și artistice autentice, în a cărui forță am crezut încă de la început și în susținerea căruia am fost onorați să ne implicăm. Nu în ultimul rând, un parteneriat de valoare, din categoria celor în care compania noastră e bucuroasă să investeasca încredere și pe care să le susțină financiar, inclusiv prin protecția oferită de produsele și serviciile de asigurare.

*articol apărut în Capital Cultural-ediție specială FITS 2019