„Să repunem bazele Europei prin cultură, aceasta este ambiția noastră“, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, la deschiderea Sezonului România-Franța, în timp ce președintele României, Klaus Werner Iohannis a declarat: „Sezonul va arăta că națiunile noastre au toate motivele să investească în cultură şi creativitate, să-și propună noi platforme ale dialogului cultural, pe care să-şi ridice viitorul lor european.”

În 27 noiembrie 2018, la Centrul de Artă și Cultură Georges-Pompidou din Paris, a fost inaugurat sezonul România – Franța, un proiect amplu care să reamintească relația strânsă dintre cele două țări și să propună noi platforme ale dialogului cultural.

400 de evenimente au fost programate să se desfășoare în cele două state. De la arte vizuale și creație digitală, gastronomie, teatru și dans, până la dezbateri, patrimoniu, economie sau turism.

Și când spunem cultură, Sibiul este nelipsit din lista orașelor care promovează educația prin cultură. În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) 2019 va fi prezentată o secțiune specială cu peste 70 de evenimente cuprise în Sezonul România-Franța. Producții ale unor teatre și companii franceze de renume vor fi la Sibiu în perioada 14-23 iunie. Théâtre de la Ville-Paris, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes,Théâtre du Rond-Point sau Cie Aérosculpture, unele dintre cele mai căutate companii de organizatorii de festivaluri din lume, se vor regăsi în programul FITS. Totodată, regizorul francez Emmanuel Demarcy-Mota va primi o stea pe Aleea Celebrităților. Pe străzile din Sibiu vom revedea renumita companie Plasticiens Volants. De asemenea, sunt programate mai multe conferințe speciale: „Matei Vișniec în dialog cu Jean-Michel Ribes”, „George Banu în dialog cu Emmanuel Demarcy-Mota” sau „Sezonul România-Franța în FITS” care îl are moderator pe Octavian Saiu și invitați speciali pe E.S. Michèle Ramis, Irina Petrescu și Andrei Țărnea.

Un alt proiect major, în cadrul sezonului România-Franța este Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, un spațiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca un spațiu de învățare prin joc.

Conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette, proiectul a fost adus pentru prima dată în România anul trecut, în cadrul FITS. Din acest an, Micro-Folie – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale va fi un spațiu permanent de interacțiune culturală, destinat publicului de toate vârstele, care va fi găzduit de Casa Artelor, grație ajutorului Muzeului ASTRA.

În cadul Sezonului România – Franța de la FITS vor mai avea loc lansări de carte, spectacole lectură, proiecții de film și spectacole de dans. Toate acestea, alături de alte câteva sute de evenimente care au avut loc sau urmează să se desfășoare în alte orașe din țară, vor pune în evidență dinamica culturală de azi, între România și Franța, vor genera noi colaborări culturale.

Sezonul Franța – România, se va încheia în țara noastră în 14 iulie 2019.

ilustrație: Valentina Bădeanu

*articol apărut în Capital Cultural nr. 17-ediție specială FITS 2019