Când spunem skateboard, spunem sportul culturii urbane. Îl asociem cu tinerețea, cu noțiunea de cool, cu un anumit tip de muzică și uniformă când vine vorba de haine și, mai ales, cu spațiile underground. Dar acestea sunt clișee și pot fi încălcate. Spargerea tiparului tocmai s-a întâmplat în Spania, și mai exact în municipiul Llanera, Asturia, unde placa de skateboard a fost adusă în biserică.

Capela sixtină a graffitiului

Este vorba despre o acțiune a comunității în care artistul spaniol Okuda San Miguel a muncit 12 ore zilnic timp de o săptămână pentru a reda viață unei biserici abandonate. Și ce poate fi mai plin de viață dacă nu sportul, jocul, copiii? Rezultatul impresionează: un spațiu plin de culoare, tocmai bun pentru skateboard dar și pentru vizitat. Artistul din Madrid a acoperit pereții albi ai bisericii cu fresce multicolore ce dau interiorului o notă de voie-bună.

Construită în anul 1912 de arhitectul Manuel del Busto, biserica Santa Barbara a servit în anii 30 cauzei Războiului Civil, fiind apoi părăsită. Astfel, proiectul Kaos Temple inserează un element al trecutului, o biserica abandonată, în contemporan prin aerul proaspăt al culorilor dar și prin destinația sportivă pe care o propune. Operă unicat, biserica aceasta va deveni cu siguranță loc de pelerinaj pentru numeroși skateri din lume, gata oricând să realizeze trucuri noi cu plăcile în zbor.

Mai multe despre cei care au realizat acest proiect, și anume grupul Church Brigade, puteți găsi chiar pe pagina de internet a acestora.