Patru elemente chimice noi au fost adăugate în Tabelul lui Mendeleev și au completat astfel rândul al 7-lea al graficului. Ele au fost descoperite de  oameni de știință din Rusia, America și Japonia, relatează Science News.
În 30 decembrie, 2015, au fost verificate de Uniunea Internațională pentru Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), organizația globală ce guvernează măsurătorile, nomenclatura și terminologia din chimie.

Elementele poartă acum denumiri temporare – ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) și ununoctium (118), însa vor primi nume noi în câteva luni. Toate cele patru elemente descoperite au fost create în laborator, prin ciocnirea unor nuclei și analiza descompunerii radioactive a elementelor grele.

Elementele 115, 117 și 118 au fost descoperite de o echipă de cercetători de la Institutul pentru Cercetare Nucleară din Dubna (Rusia) și de la Lawrence Livermore National Laboratory din California (SUA). Echipa de cercetători ruso-americani a cerut să fie recunoscută și pentru descoperirea elementului 113, însă IUPAC a creditat Institutul Riken din Japonia cu descoperirea elementului, cunoscut ca Ununtrium. Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obținut acest privilegiu din partea unor organisme științifice internaționale — UICPA și Uniunea internațională de fizică pură și aplicată (UIPPA) — după ce a pus în evidență existența acestui nou element de trei ori, între 2004 și 2012. Kosuke Moritaa a mai spus că de acum înainte, echipa sa se va ocupa de cercetări care să vizeze zona neexplorată a elementului 119 și dincolo de acesta.

Tabelul periodic al elementelor este numit și ”Tabelul lui Mendeleev”, după numele chimistului rus Dmitri Mendeleev și publicat în 1869. El a fost completat ultima dată în 2011, când au fost adăugate elementele 114 și 116.