de Anca Mureșan

E sărbătoare mare în aceste zile în care se aniversează Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a Marii Britanii. Este considerat un moment unic și marcat cu mare fast, căci personajul aflat în centrul atenției este cel mai longeviv monarh din istorie.

Dimensiunea acestui Jubileu de Platină se afirmă prin parade, omagii, reviste, expoziţii, retrospective, concerte şi concursuri de tot felul. A fost lansată chiar și o păpușă Barbie ce reproduce imaginea reginei. În acest weekend, străzile vor fi pavoazate cu mari portrete ale reginei, faţadele decorate, chiar şi în mediul rural, în timp ce peste tot se vând suveniruri şi veselă care poartă efigia suveranei.

Peste 10 milioane de britanici sunt așteptați să cânte la petrecerile din 5 iunie o melodie compusă acum mai bine de 50 de ani: Piesa aleasă este ”Sweet Caroline”, scrisă de Neil Diamond. Alegerea le aparține ascultătorilor matinalului de la postul BBC Radio 2, iar realizatoarea acestuia, Zoe Ball, l-a descris ca pe un ””cântec  înălțător și fericit, un cântec al sentimentului de împreună,”. Alte sugestii venite de la ascultători și care au adunat multe voturi au fost ”We all stand together”, al lui Paul McCartney și ”We are the champions”, hitul trupei Queen, însă cele mai multe preferințe s-au îndreptat până la urmă către ”Sweet Caroline”.

Neil Diamond a compus această melodie în 1969, pentru cea de-a soție, Marcia Murphey. Numai că avea nevoie de un nume propriu din trei silabe (Marcia nu ar fi sunat bine) și-atunci i-a venit ideea să folosească numele Caroline, după ce a văzut într-o revistă o poză cu fiica lui John F. Kennedy.

Lansată în 1971, piesa a ajuns pe locul 8 în topurile din Anglia și s-a vândut în peste 1,2 milioane de exemplare. Atunci a atins poziția a 4-a în Billboard Hot 100 și a revenit spectaculos în clasamentele britanice la 50 de ani de la lansare, în iulie 2021, după ce a fost folosită de suporterii englezi în timpul Campionatului European de Fotbal.

Pentru a marca cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta, ”Sweet Caroline” va răsuna din nou în parcuri, pe străzi și în alte locuri publice, ca un refren al bucuriei și ca mărturie a faptului că muzica aduce oamenii împreună.

Sursa: BBC News