Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea un efect uriaș asupra viitorului industriei creatoare, asupra artei și a celorlalte sectoare culturale.

Un studiu realizat de Federația Industiei Creatoare a arătat că 96 la sută din membrii săi au fost în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, din motive ce includeau accesul la fondurile europene și accesul la talente. Reprezentanți ai sectorului cultural au atras de multe ori atenția asupra faptului că aceste două aspecte vor avea mult de suferit dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Posibilitatea ca UK să acceseze suma de 1,3 miliarde de lire sterline pentru programul Europa Creativă ar putea fi acum în pericol, în timp ce specialiștii din domeniul artelor, au avertizat asupra efectului negativ pe care Brexit îl va avea asupra găsirii de talente.

Fostul director al Teatrului Național, Nicholas Hytner, a declarat că sectorul teatral e prosper de pe urma schimbului gratuit de talente, idei, inspirație. „De ce am vrea ca dintr-o dată să punem bariere în acest schimb gratuit de talente și idei?”, a adăugat el.

Posibilitatea de a te instrui în instituții europene ar putea să cadă, în timp ce probleme precum viza pentru artiștii interpreți care lucreaza pe alte continente trebuie acum luată în considerare.

Pianistul Stephen Hough spune că muzicienii continuă să cânte și atunci când luminile se sting, când oamenii suferă, când lumea e confuză și furioasă: „În fiecare generație politicienii ne-au dezamăgit, dar muzica ne poate ridica desupa luptelor și greșelilor. Ea nu oferă răspunsuri la întrebări politice, ea este dincolo de toate acestea. Muzica clasică are efecte pe termen  lung, vorbim de secole  nu de mandate de 4 ani.Unul din lucrurile care mă impresionează atunci când cânt în fața unui public, este faptul că, deși nu ne înțelegem prin cuvinte și avem poate opinii diametral opuse, muzica ne ajută să devenim prieteni, muzica aduce pace. Vibrațiile care umplu un auditoriu nu au nevoie de pașapoarte. ”

Stephen Hough

Stephen Hough Photograph: Sim Canetty-Clarke

Accesul la piețele Uniunii Europene e de asemenea pus în pericol ca urmare a ieșirii Marii Britanii – piața din Uniunea Europeană este principală atunci când vine vorba despre exportul industriilor creatoare, totalizând 56 la sută din toate schimburile ce au loc în acest sector.

Sindicatele din divertisment spun și ele că efectele plecării Marii Britanii din Uniunea Europeană vor fi neplăcute petru artiștii britanici.

În schimb, cei care susțin retragerea din Uniunea Europeană  spun că ”mișcarea” va permite Marii Britanii să continue schimburile cu Europa. Printre argumentele pro-retragere se numără și acela conform căruia plecarea va permite Marii Britanii să aibă mai mult control asupra cheltuielilor.

La trei zile după votul pentru a ieşi din Uniunea Europeană, aproape 3 milioane de britanici şi rezidenţi în Marea Britanie au semnat o petiţie prin care cer  un al doilea vot, iar parlamentarii sunt obligați să ia în considerare orice petiţie care a strâns mai mult de 100.000 de semnături, relatează Reuters.

sursa: Thestage.co.uk