Orchestra Barocă a Uniunii Europene, una dintre cele mai importante orchestre din Marea Britanie, se va muta în Belgia. Reprezentanții orchestrei se tem că membrii își vor pierde dreptul de muncă, în urma Brexitului.
Orchestra Barocă a Uniunii Europene este stabilită în Woodstock, Oxfordshire, din 1985, dar se va muta permanent în Antwerp, Belgia, din 2018, potrivit BBC.
Membrii orchestrei au anulat majoritatea concertelor programate în acest an și vor susține ultimul concert în Londra, în luna mai 2017.
Managerul orchestrei, Emma Wilkinson a declarat pentru BBC că relocarea este inevitabilă după rezultatele referendumului din iunie, anul trecut, când s-a votat pentru ieșirea Angliei din Uniunea Europeană.
„Suntem Orchestra Barocă a Uniunii Europene. Când s-a întâmplat referendumul pentru Brexit, mutarea noastră din Regatul Unit în Uniunea Europeană a devenit inevitabilă”, a spus managerul Emma Wilkinson.
„Dacă sunt muzicieni care trebuie să aplice pentru viză sau pentru dreptul de muncă, orchestrele și organizațiile de acest gen se vor confrunta cu birocrația”, a mai spus Wilkinson.
Anneke Scott, membră a orchestrei, a declarat pentru BBC că se teme să nu își piardă locul de muncă.
„Noi înțelegem că putem munci aici atât timp cât Anglia este parte a Uniunii Europene. Principala mea grijă este că ne vom pierde dreptul de muncă. Ni s-a dat de înțeles că nu mai putem să ne continuăm activitatea ca până acum”, a spus Anneke Scott.
Planuri de plecare și pentru Orchestra de Tineret a UE
Și membrii Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene iau în considerare o eventuală mutare a sediului într-o țară din Uniunea Europeană, din aceleași cauze, scrie The Guardian.
Marshall Marcus, reprezentantul orchestrei, a declarat pentru The Guardian că a primit mai multe invitații de relocare în diferite țări ale Uniunii Europene.
„De ceva timp lucrăm la un plan de relocare pe care o să îl punem în practică atunci când va fi nevoie, dacă va fi nevoie. Sau pur și simplu, dacă va fi mai avantajos”, a spus Marshall Marcus.
„Dacă, într-adevăr, vom avea de-a face cu un Brexit, va fi greu pentru muzicienii britanici să profite de avantajele pe care Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, și alte organizații ale Uniunii, le-a oferit multor generații de muzicieni britanici”, a continuat Marshall Marcus pentru The Guardian. Orchestra de Tineret a Uniunii Europene își desfășoară activitatea în Londra din 1976.
Universitatea Oxford vrea să-și mute o parte din cursuri
Și prestigioasa universitate Oxford se gândește să-şi deschidă un campus în Franţa pentru a rămâne ancorată în Uniunea Europeană şi după ieşirea Marii Britanii. Primele efecte ale Brexitului ar fi ca universitatea să rămână fără fonduri europene pentru programele educaţionale, iar studenții străini să nu mai aplice. Numărul candidaţilor din Uniunea Europeană a scăzut deja cu 7% după referendumul din iunie anul trecut. Un reprezentant al Universității Oxford a declarat că o decizie nu a fost încă luată, dar a adăugat: „Oxford a fost de-a lungul istoriei sale o universitate internațională și este hotărâtă să rămână deschisă către lume, indiferent de peisajul politic care se arată.”
Sursă foto: eubo.eu
de Adela Cândea