Le place să fie afară, alături de oameni. Le place să se exprime fără bariere, fără să simtă presiunea spațiului. Le place să spună ce vor. Își doresc să dialogheze cu oamenii simpli, fără să treacă prin filtrul criticilor de artă. Artiștii stradali se folosesc de tag-uri pentru a trimite mesaje precise, de graffiti-uri colorate, sticker art, street installation, sculpturi, stencil-uri sau proiecții video, iar arta stradală este menită să reconstruiască și să reinventeze anumite spații, reușind să fie înțeleasă, fără ocolișuri, de către oricine. Este distractiv, este liber, este ușor. Câteva culori și un perete.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Peisajele lumii capitaliste sunt acoperite predominant de reclame. Reclame pe blocuri, reclame pe ziduri, reclame lângă magazine, reclame în magazine, reclame, reclame. Iar artiștii lipesc stickere pe reclamele acelea, inițiind astfel o conversație. Reclamele ni se adresează direct și vorbesc cu noi, spunându-ne ce să facem, iar stickerul acela este un mod de a răspunde.

Ce este de fapt arta stradală? Este balaurul artei, inspirat de peisajul urban, care transmite mesaje subliminale anticapitaliste sau chiar rebele. Este exprimarea democratică a unei arte care nu poate fi limitată la galerii de artă și nu poate intra în posesia celor care consideră arta a fi un trofeu. Este dialog. Pentru artiști, această formă de expresie reprezintă modalitatea cea mai la îndemână de a comunica direct, în mod liber, cu comunitatea, și astfel de a atrage atenția asupra unui peisaj sau unei cauze, folosindu-se de ceea ce se numește provocarea artistică. Vandalismul inteligent devine astfel modalitatea de a atrage atenția asupra problemelor sociale și politice ale lumii.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

„În era noastră, arta pare a privilegia un grup de oameni considerați a fiind elita. Mai precis, cei care vizitează regulat galerii de artă și au o relație activă cu arta. Arta stradală însă, facilitează reintroducerea artei în viața oamenilor. Arta este unul dintre cele mai importante elemente ale unei civilizații și din acest motiv, contribuie la un mod de viață mai bogat. Există însă și un pericol, acela ca artiștii stradali să transmită mesaje greșite sau negative prin această formă publică de artă”, este de părere Fikos, un artist stradal din Grecia. Pentru desene, alege temele care își au sursa în mitologie, deoarece acele mesaje „sunt atemporale și aduc cu sine multă înțelepciune.”

Saddo, artist stradal român, pune la dispoziție o viziune mai detașată. „Nu vreau să transmit un mesaj anume. Ceea ce-mi place mult la street art și murale e faptul că mă apropie mai tare de oameni, de alți artiști, îmi place mult să colaborez cu alți artiști. Anul acesta o sa pictez la Sibiu un mural împreună cu Pren și Kitra. Îmi place că street art-ul aduce oarecum și oamenii mai aproape de artă, e totul mai direct. De exemplu, am văzut că muralul pe care l-am pictat la Street Delivery în București anul trecut, a fost distribuit foarte mult pe Instragram. Mulți oameni își puneau poze de profil cu detalii din mural în spate. Am trecut pe-acolo și erau session-uri de foto și selfies. Mi se pare cool, că și dacă pictez chestii care vin dintr-o zonă mai artsy, dacă o fac pe stradă, e mult mai aproape de oameni și feedback-ul direct, mai entuziast. Iar dacă muralele sunt făcute unde trebuie, pot să transforme o zonă, sa-i dea un suflu proaspăt, să schimbe mood-ul oamenilor sau vibe-ul zonei respective”.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Trecând prin cartierul Vasile Aaron am încercat să-mi imaginez cum ar putea să arate această stradă cu blocuri de nuanțe fără noimă, dacă ar trece prin mâna unor oameni care știu să dea un sens culorilor. Lucru ușor de realizat în cadrul festivalului dedicat artei stradale din Sibiu, îmi zic, dacă anul trecut desenele lui Homeboy, ale Pisicii pătrate, ale lui Kitra sau ale Sweet Damage Crew au reușit să coloreze școlile gri din beton aflate în cartierele orașului. Cu blocurile de ce nu am putea face la fel?

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Povestea festivalului de artă stradală din Sibiu nu a fost una simplă și nici menită să anime zidurile școlilor de la bun început. “Am vrut să pictăm inițial pe un traseu ce pleca din centrul orașului, dar ne-am confruntat cu o serie de probleme legate de legislație. Făceam pionierat în acest domeniu, erau lucruri pe care nu le cunoșteam, nimeni din țară nu a mai făcut un festival de o asemenea anvergură și legislația este puțin „înțepenită”.

Soluția a venit tot de la Primărie, cofinanțatoare a proiectului. Ei ne-au propus școlile, dar am fost inițial reticenți la propunere. Lucrările erau gândite să fie mai mici, pentru zidurile centrale, ori școlile au ziduri foarte înalte, în plus vizibilitatea nu este atât de mare ca în locațiile centrale. Ne-a fost teamă de reacția artiștilor, dar aceștia s-au comportat foarte bine: au fost entuziasmați de idee și și-au adaptat rapid schițele la noile ziduri. Aceasta este povestea, spusă pe scurt, despre cum am făcut să se întâmple acest proiect. Cât despre avantaje, noi credem că faptul că se desfășoară în școli, în cartiere, este în avantajul tuturor, pentru că am creat un nou instrument de care ne putem folosi pentru a ne promova orașul”, povestește Florina Vlad, art director-ul Sibiu International Street Art Festival.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

„Revitalizarea orașului prin artă” este motto-ul festivalului. Artiștii stradali au puterea de a dialoga prin imagini. Arta stradală are puterea de a transforma și revitaliza spațiile și de a-i face pe oameni să se simtă parte integrată a spațiului urban în care trăiesc. Creativitatea este un limbaj universal, iar exersarea creativității în viața de zi cu zi poate facilita unirea unei comunități.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

“Am vrut să alungăm gri-ul monoton, plictisitor, să aducem puțină culoare și bucurie. Arta stradală este o artă care surprinde, te ia pe nepregătite. Ți se arată în drumul pe care-l parcurgi până la școală sau la serviciu. Îți poate schimba starea, gândurile, îți poate înfrumuseța viața. Când vizitezi o galerie sau un muzeu ești pregătit oarecum să primești emoțiile pe care le generează operele de artă. Pe stradă nu ești pregătit. De aceea este cu atât mai interesant să vezi arta în stradă, căci reacțiile sunt mai sincere, iar uneori pot fi chiar copleșitoare” spune Florina.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Ce înseamnă street art pentru locuitorii orașului Sibiu?

„Nu știu prea multe despre asta, există așa ceva în Sibiu?” mă privește nedumerit Ioan, un biciclist, de altfel pasionat de dinamismul oferit de diferitele orașe ale lumii. „Festivalul acesta de street art este oficial? De obicei arta stradală este realizată de oameni, de capul lor, nu inclusă în festivaluri. În străinătate vezi artiști care pictează pe stradă, care cântă la mandolină, la chitară, la djembe. Mie mi-ar plăcea să fie tot timpul ca în Berlin, dar la noi nu cred că artiștii stradali ar câștiga la fel de bine ca acolo. Probabil de aia nu sunt așa de mulți” mai adaugă el.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Aida însă, o tânără pentru care evenimentele din Sibiu apar pe to do list-ul fiecărui sfârșit de săptămână, este de părere, că festivalul de artă stradală „înseamnă o portiță de evadare a imaginației, o evadare din viața cotidiană, un oraș plin de fantezii și povești interpretabile, o altă viață urbană.”

Ideea unui festival de artă stradală a pornit de la observația că artele plastice, față de celelalte arte vizuale, sunt destul de slab reprezentate în Sibiu. Un festival de street art oferă șansa de a aduce multe domenii ale artelor vizuale într-un singur loc – pictură, desen, graffiti, instalații, dar și fotografie sau film. În cadrul unui astfel de festival nu este loc pentru limitări. El oferă prilejul manifestării tuturor formelor artei – muzică, așa-zisele „arte vii”, workshopuri și expoziții.

Florina este convinsă că un festival precum cel de artă stradală “este exact ce trebuie pentru un oraș ca al nostru, care vrea să-și continue tradiția de centru cultural”.

Sibiul oferă într-adevăr o paletă foarte largă de evenimente. Nu numai culturale, clasice, ci și de nișă, evenimente sportive precum Streetball sau Sibiu Sands, petreceri în aer liber, festivaluri care aduc band-uri importante din întreaga lume în Sibiu, și care contribuie la dezvoltarea unor curente muzicale nu foarte prezente în repertoriul muzical românesc. În acest mod, Sibiul reușește să ispitească an de an tot mai mult turiști care sunt atrași de aceste aspecte atât de diferite, unite într-un spațiu atât de mic, centrul orașului.

Arta stradală - Balaurul artei inspirat de peisajul urban

Un astfel de eveniment inedit este Turul de Artă Stradală pe bicicletă, ce are menirea de a încuraja turismul street art. Acest tip de tur îți oferă ocazia să descoperi diferite zone ale orașului, pedalând dintr-un cartier în altul pe urmele muralelor deja celebre pe rețelele de socializare.

Arta stradală - Balaurul artei inspirat de peisajul urban

Este o ocazie potrivită de a scoate turiștii din Sibiul imprimat pe cărțile poștale, dintre zidurile orașului vechi și de a-i conduce pe străzile necunoscute ale cartierelor, acolo unde se află marea parte a locuitorilor și unde se petrece viața comună a orașului.

“Turul de Artă Stradală se află și anul acesta în centrul preocupărilor noastre,  pentru  că vrem să-l definim și să-l promovăm mai bine. Vom tipări 1000 de hărți turistice ce vor evidenția turul și îl vom promova în centrele de informare turistică din oraș. Dorim să-l facem un instrument cu care operatorii turistici să poată lucra, iar prin promovarea lui sa creăm de fapt o alternativă de a vizita și alte zone ale orașului, nu doar centrul istoric. Vom face pliante și îl vom promova pe toate canalele media, mai ales că este o ofertă inedită pentru România, nu doar pentru Sibiu”, anunță organizatorii.

Arta stradală - balaurul artei inspirat de peisajul urban

Arta stradală are puterea să dea un glas comunității. Ar fi imposibil de imaginat ca pereții clădirilor din Vasile Aaron, Turnișor sau Valea Aurie să spună povestea locuitorilor lor?

Foto: Asociatia Art Factory Transilvania