Satul  Penelles, din provincia Lleida, Catalonia, Spania, a devenit un punct de referință în ceea ce privește arta urbană. Asta după ce mai mulți pereți ai clădirilor din sat au fost desenați de artiști stradali în cadrul unui festival de artă murală și rurală, numit GarGar.

O plimbare pe străduțele satului se aseamănă cu una pe coridoarele unui muzeu de artă contemporană, scriu editorii de la La Vanguardia.

Satul nu are nici 500 de locuitori, dar a devenit o referință când vine vorba despre arta stradală. Un calcul simplu arată că după două ediții de GarGar, există un desen graffiti la fiecare 10 locuitori ai satului.

„Tato”, unul dintre desenele reprezentative din Penelles. Sursa foto: http://www.lavanguardia.com

„Prin acest proiect încercăm să dăm viață unui sat mic, ce nu este o atracție turistică, în mod normal”, explică Eloi Bergós, primarul satului Penelles, citată de La Vanguardia.

Desenele reprezintă portrete, animale, păsări, piesaje inspirate din natură. Câteva dintre desenele de pe clădiri au atras atenția, în mod special. Ele reprezintă trei soiuri de păsări specifice zonei, dar care se află pe cale de dispariție. De altfel, una dintre condițiile pe care artiștii trebuie să le respecte atunci când pictează pereții caselor este ca operele lor să se inspire din viața rurală.

„Le-am recomandat să nu atingă teme politice sau religioase, ci să se concentreze pe realitatea noastră”, explică în continuare Eloi Bergós.

O imagine rurala, pe unul din zidurile din Penelles. Sursa foto: http://www.lavanguardia.com

Artiștii stradali au venit la Penelles timp de aproape o săptămână pentru a-și finalize picturile. Ediția din acest an a festivalului a avut loc în perioada 4-7 mai. Numărul clădirilor desenate a ajuns la 50.

Anul acesta au participat artiști din Franța, Anglia, Germania, Portugalia, artiști precum Draw&Contra, Sebastien Waknine sau Ryan Smeeton.

„Ne convine să venim aici pentru că ne ajută să ne cunoaștem între noi, să schimbăm opinii și să ne promovăm munca”, spune Slim Art, unul dintre artiștii participanți. „Acest tip de festival este mult mai des întâlnit în orașe mai mari, de unde și succesul Festivalului GarGar. Organizatorii au avut capacitatea de a scoate arta stradală din context și de a o face mai personală”, a continuat artistul.

Aceasta este, de fapt, și ideea festivalului. Organizatorii doresc promovarea artei în mediul rural.

„Încercăm să energizăm satele și să promovăm turismul”, spun organizatorii, încercând, în același timp „să aducem mai multe proiecte în spațiul public pentru îmbunătățirea aspectului satelor, să aducem arta mai aproape de oameni și să oferim, astfel, oamenilor, resurse”.

Sursă foto reprezentativă: www.isupportstreetart.com