Regizorul Ingmar Bergman a creat în anul 1973 o miniserie pentru televiziunea suedeză, transformată apoi și într-un lungmetraj ce a câștigat premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. ”Scene dintr-o căsnicie” explora în 6 părți dezintegrarea mariajului dintre Marianne, avocată specializată în divorțuri, și Johan, profesor de psihologie. Făceau parte din clasa de mijloc, erau împreună de 10 ani, iar Bergman le urmărește povestea pe parcursul altor 10 ani, din momentul în care legătura lor începe să se clatine. Liv Ullmann, fosta parteneră a regizorului juca rolul principal feminin și s-a spus că Bergman a redat pe ecran convulsiile relației dintre ei; cu toate acestea, la Bergman e greu de precizat cu exactitate unde e granița dintre ficțiune și autobiografie. Cert este că a avut un succes enorm de public – se estimează că toată populația adultă a Suediei a urmărit serialul și că această capodoperă a influențat multe generații de cineaști. Nu a fost ocolit de controverse: s-a afirmat că filmul a contribuit la o creștere dramatică a ratei divorțurilor în Europa.

În anul 2021, e aproape sigur că nu pe seama unui film se poate pune frecvența cu care cuplurile aleg să se despartă. O fi ritmul mai alert al vieții și ideea că nu ai timp de investit pentru salvarea unei relații, o fi pretențiile mai mari pe care le avem de la partener sau pur și simplu faptul că ne confruntăm cu mai multă anxietate? Poate că științele specializate în studierea comportamentului uman vor oferi la un moment dat niște răspunsuri, fie și parțiale. Până una alta, regizorul israelian Hagai Levi a reușit să își pună în practică un vis mai vechi: a făcut un remake pentru micul ecran al ”Scenelor de căsnicie”.

Sunt din nou chestionate subiectele pe care le-a disecat Bergman: monogamie, dorință, atracție, respingere, trădare, suferință, abandon. Ținând într-o mână dragostea și-n cealaltă ura, vorba unui cântec al lui Johnny Hallyday, Mira și Jonathan se confruntă exact cu același cutremur pe care l-au trăit acum aproape 50 de ani Marianne și Johan. Căsnicia acestui cuplu american se destramă, fără ca vreunul dintre soți să fie total responsabil de eșec. Adaptarea lui Levi respectă aproape fidel modelul care l-a inspirat, până și titlurile episoadelor sunt aproximativ aceleași. Există totuși și mici modificări în scenariu care țin de aducerea mai în prezent a subiectului. Personajele au 40 de ani, el este tot universitar, însă programul flexibil îi permite să o crească pe fiica lor de 4 ani. Ea este vicepreședinta unei companii de tehnologie, femeia de carieră ce muncește mult, călătorește mult și câștigă mai mult. Iar dacă Mira este cea care aduce mai mulți bani în casă, tot ea este cea care în adaptarea din 2021 decide să plece din casă, după ce anunță subit că s-a îndrăgostit de un tip cu 10 ani mai tânăr. Poate că din această cauză ea tinde să devină uneori antipatică pentru spectatori, în vreme ce el este tipul calm și rănit care încearcă din răsputeri să salveze cuplul.

Ce se întâmplă între soți în momentul în care își dau seama că tot ce au construit împreună se dărâmă ireversibil e greu de prins în cuvinte și greu de înțeles de cei foarte tineri care nu au avut o relație serioasă sau nu au trecut printr-un divorț. E răvășitor să te trezești dimineața în același pat cu omul pe care l-ai iubit ani de zile și care dintr-o dată este, inexplicabil, un străin.

Miniseria HBO ”Scene dintr-o căsnicie” are 5 episoade și merită văzută chiar dacă ați văzut filmul lui Bergman și știți deja ce urmează să se întâmple. Merită mai cu seamă pentru cei doi actori între care există atâta chimie că simți cum până și aerul vibrează între ei. Sunt câteva scene în film în care, privindu-i cum joacă, parcă uiți să respiri. Jessica Chastain și Oscar Isaac sunt formidabili și amândoi spun că acestea au fost cele mai intense roluri din cariera lor.

Probabil ca o aducere aminte peste timp a momentului în care s-a filmat, la începutul fiecărui episod vedem câțiva membri ai echipei tehnice, cu fețele acoperite de măști. Dincolo de contextul pandemic, mi se pare o indirect o metaforă a discreției lor totale: în momentul în care Mira și Jonathan încep să intre în roluri este atâta intensitate în jocul lor, de parcă nimeni altcineva nu ar mai exista în acea casă. Sunt doar ei acolo, trăind destrămarea copleșitoare a unei căsnicii.

*articol apărut inițial pe radiocluj.ro

**sursă foto: hbogo.ro