Ultimul concert din seria de 7 recitaluri cuprinse în extensia de la Sibiu a Festivalului George Enescu a fost a ansamblului cameral de coarde Kremerata Baltica. Cei 28 de muzicieni din țările baltice, adunați sub bagheta și spiritul dirijorului Gidon Kremer au atacat partituri ale lui Weinberg și Enescu. Câștigători ai unui premiu Grammy, artiștii au transformat seara de 14 septembrie într-una memorabilă pentru iubitorii de muzică clasică. 

Interpretarea dramatică specifică celor din Kremerata a construit un adevărat itinerariu spiritual pentru public. Cele 4 coarde ale viorilor ne-au purtat pe fiecare dintre noi în povești și dimensiuni diferite, ne-au dus departe. Timp de două ore am asistat la această luptă dintre real și ficțiune, am fost mereu la granița contingentului cu lumea din spatele partiturii. Am trăit momentele celor două războaie mondiale împreună cu maestrul Enescu prin lupta arcușurilor pe scenă, un adevărat tablou de scrimă muzicală. Momentele de încrâncenare, sentimentele de frică, teamă și nesiguranță, toate acestea au ieșit dintr-o aparent simplă atingere a arcușului de niște coarde. Apoi perioada interbelică a fost cântată în tonuri pașnice și momente de respiro. Suferința evreilor din timpul Holocaustului și rănile ce au dăinuit în sufletele oamenilor au fost de asemenea interpretate de artiștii baltici sub numele prolificului compozitor polonez Weinberg. Tot acest rezumat al omenirii a fost cântat în numai două ore, timp în care am simțit pe propria piele rolul cathartic al artei. Cu tehnica lor impresionantă, ei au dus performanța muzicală la un alt nivel, pe culmile virtuozității. Acuratețea sunetului a fost una într-adevăr rar întâlnită pe scenele sibiene, fapt ceea ce a impresionat publicul până la lacrimi.


Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și AFCN. Parteneri: Romgaz, Farmec Cluj, Cramele Salina, Audi.

de Teodora Minea