Miracol este atunci când lumina ochilor tăi este doar muzica.

Miracol este atunci când cel ce simte lumina o dăruiește celui ce o vede. 

Miracol a fost Nobuyuki Tsujii care, din întunericul său natal, ne-a adus nouă lumină, pe scena Festivalului Enescu de la Sibiu. 

A fost prima întâlnire a artistului japonez cu România, fiind invitat la Festivalul Enescu. În seara de 12 septembrie, la Sala Thalia, recitalul lui Nobuyuki Tsujii a fost unul magistral.
Nu mi-am închipuit vreodată că muzica, în toată complexitatea și știința ei, poate înlocui unul din cele cinci simțuri umane. Nobu, cum este alintat pianistul japonez, cunoaște această lume numai prin intermediul muzicii. Încă de la 4 ani, nevăzător din naștere, Nobu se dedică muzicii, construindu-și prin această artă o nouă dimensiune a lumii în care cu toții trăim, o dimensiune palpabilă, o dimensiune vibrantă.

După 27 de ani de muzică, pianul a devenit o extensie a corpului său, lentila prin care este capabil să observe și să înțeleagă lumea. Cu o tehnică impecabilă și cu o memorie impresionantă, tânărul geniu japonez a reușit să inspire o lume întreagă prin virtutea și disciplina sa. El a descoperit ceea ce probabil numai Beethoven și Alicia Alonso, balerina oarbă, au mai experimentat: sensul și forma vibrației.

O parte din dimensiunea aceasta de neînțeles nouă ne-a oferit-o Nobu la Sibiu, când o sală întreagă a simțit pulsul comun al muzicii cu ființa umană. Pe acorduri de Debussy, Ravel și, Chopin, cu toții am primit o lecție de viață în acea seară, cu toții ne-am umplut de lumină vibrantă. L-am văzut contopindu-se cu muzica, cu pianul. I-am auzit respirația. I-am simțit pulsul inimii curgând pe clapele albe și negre ale pianului, alături de mâinile sale mici. Simplitatea îl făcea atât de uman, atât de asemănător nouă, deși cu toții știam că o lume întreagă ne desparte. Un zbucium artistic desăvârșit și un tumult de sentimente sonore.

A doua parte a concertului am încercat să o ascult cu ochii închiși, să ajung cumva în adâncul muzicii. Să experimentez un nou univers al baladelor lui Chopin. Să văd Imaginile lui Debussy în fața unor ochi orbi de lumină, dar însetați de vibrație. 
Dar la final am putut deschide ochii și vedea miracolul din lumina reflectoarelor. Sau din lumina muzicii. 

Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală PLAY, fiind un eveniment-extensie al Festivalului International George Enescu desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Sibiu ,Consiliul Județean Sibiu și AFCN. Parteneri: Romgaz, Farmec Cluj, Cramele Salina, Audi.

de Teodora Minea