Dacă te învârți mai mult timp în lumea mică a Sibiului cultural, ajungi să recunoști aceleași chipuri și să simți familiare unele prezențe. Una dintre aceste fețe, am reținut-o cu ușurință, revăzând-o în atâtea contexte variate: la concerte de muzică simfonică, la proteste, la plantat copaci, la teatru… Discretă și modestă, dar imposibil de trecut cu vederea datorită unui zâmbet iradiant și matur, de om dispus să se implice, să ajute, să contribuie.

Ioana Ciuban este cea care aduce sibienilor filme din cu totul alt registru decât ceea ce propune cinematograful existent. Prin proiectul CINE M-A văzut la Habitus nu doar le aduce în fața publicului, dar încearcă să-l facă pe privitor să le guste, să le discute, să le ducă cu el dincolo de sala de proiecție.

Foto: Gabriela Cuzepan

 

Reporter: Între Ioana și film trebuie să fie o conexiune. Care și cum este aceasta?

Ioana Ciuban: Pasiunea. Așa începe totul. E experiența mea cu un ecran imens, o sală întunecată și o poveste. Imi plac poveștile, creează lumi.

Reporter: Cum ai început să organizezi proiecții de film?

Ioana Ciuban: Am început ca voluntar la festivalurile din Sibiu (teatru, jazz, film). Îmi plăceau toate evenimentele acestea, trăirile și experiența cu care rămâneai după aceea. Dar filmul a primat întotdeauna. Astfel, am decis să-mi lărgesc orizonturile pe parte de film exclusiv, implicându-mă în diverse activități de voluntariat, mai apoi colaborare, în cadrul unor importante festivaluri de film, atât din țară cât și din afară (Astra Film, TIFF, sau festivalurile internaționale de la Berlin, Trieste, Rotterdam). De la traducere, interpretare, subtitrare, la ghid, cazare, acreditare, afișaj și promovare, le-am făcut pe toate.

Dar eu doream să văd un film bun și acasă, în Sibiu. Așa am început să organizez, în urmă cu vreo 4 ani,  aceste seri de film în spații non-convenționale (la Librăria Humanitas și Teatrul Gong la început, apoi Hotel Ramada și, în prezent, la Librăria Habitus), nu doar cu drag și pasiune pentru film, ci și cu scopul de a forma și crește un public cinefil care să guste și alt gen de filme, decât oferta limitată a singurului cinematograf rămas în Sibiu.

Reporter: Ai adus publicului genuri diferite de filme: horror, fantastic, documentare… Ție ce-ți este mai aproape?

Ioana Ciuban: Eu mă hrănesc cu drame și cu animație, în mare parte.

Reporter: Când faci selecția filmelor pentru proiecție, la ce te gândești? (așteptările publicului, tematică, regie etc.)

Ioana Ciuban: Există destul de multe limitări în ceea ce privește selecția filmelor pentru proiecție. Nu aduci doar ce iți dorești, aduci de multe ori și ce se poate. Depinzi, în mare măsură, de ceea ce este distribuit în România și de bugetul de care dispui.

Cu toate acestea, încerc mereu să fac selecția din titluri relativ recent lansate și care cred c-ar fi de interes publicului fidel cinematecii noastre. De asemenea, încerc, pe cât posibil, să combin genurile (comedie, dramă, experimental, documentar, scurtmetraj, etc.), diversificând, incitând, bulversând, pentru a menține interesul publicului și a-l crește.

Foto: Gabriela Cuzepan

Reporter: Ce aduce nou CINE M-A văzut la Habitus?

Ioana Ciuban: CINE M-A văzut la Habitus aduce filme faine, europene în mare parte, apreciate și premiate la diverse festivaluri internaționale, filme pe care rar le poți vedea în cinematografe, sau nu afli niciodată de ele.

CINE M-A văzut la Habitus aduce și dezbatere după proiecție și poate chiar un invitat special (actor, regizor, producător, etc.), când e posibil.

Reporter: Ce-ai observat că ”devorează” mai bine publicul sibian

Ioana Ciuban: Comediile și scurtmetrajele, aș spune eu.

Reporter: Ce ai vrea să vezi și nu e în prezent în cinematografia românească?

Ioana Ciuban: Filmele pentru copii, ce ar avea menirea să aprindă pasiunea unui public tânăr pentru magia artei cinematografice. E adevărat că în România circulă astfel de filme, într-un cadru restrâns și printr-o serie limitată de proiecte, dar niciunele nu sunt românești. Ori, dacă scriem cărți pentru copii, de ce n-am face chiar și filme pentru această vârstă? Ei reprezintă viitorul, cum se spune.

Reporter: Pentru tine, un film bun este…?

Ioana Ciuban: Cel care îți transmite un acel ceva, indiferent de moment sau de spațiu. Sunt filme pe care le văd și nu le uit niciodată. Exact ca într-o călătorie, există momente pe care ai să ți le amintești mereu.

Reporter: Îți amintești ceva din ce-ar spune regizorul tău preferat?

Ioana Ciuban: Nu. Îmi amintesc doar filmele.