Cu două zile înainte de  deschiderea  celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la  Sibiu, directorul Constantin Chiriac atrage atenția că în mecanismul de dezvoltare al unei țări, cultura este un element strategic și trebuie  investit  în această zonă.

 „Este foarte greu în clipa când nu există cât de cât o continuitate de gândire, de opțiune, de înțelegere a fenomenului cultural,  să  putem vorbi proiecte importante și majore la nivelul culturii. Vom face un apel și vreau  să vă luăm parteneri pe toți cei din media împreună cu toți artiștii, să facem o presiune asupra Guvernului și asupra celor care sunt decidenți la nivel politic, să înțeleagă că suntem singura țară din Europa care n-am pus dimensiunea „cultură” pentru atragerea fondurilor europene. Este o rusine și o spun cu ochii în camerele de filmat. Transmiteți acest mesaj al meu, al celui mai mare festival în clipa asta, să înțeleagă că fără  cultură nu există spiritualitate. Și că omul este singurul de pe planetă care are spirit și care are nevoie de cultură.Toate țările din Europa au înțeles că este un motor de dezvoltare cultura și că prin ea putem să atragem toate  formulele de fonduri europene.Toate țările din Europa au înteles că în mecanismul de dezvoltare a unei țări cultura este un element strategic. Deci, este fundamental important să ne asociem, să facem această presiune pentru ca România să înteleagă că într-o comunitate, cultura poate să aducă și fonduri de coeziune și fonduri structurale si fonduri regionale.”

Strategie de dezvoltare pentru 12 orașe

Directorul Constantin  Chiriac  a  mai spus în conferința de presă de marți, 9 iunie, că anul acesta, Sibiul își va lua rolul de lider la nivel național așa cum se cuvine. El a invitat  în cadrul Bursei de Spectacole toate cele 12 orașe care vor fi în competiție pentru Capitală Culturală europeană în anul 2021. „Ministerul Culturii organizează competiția pentru capitală culturală europenă. Ei bine, nu s-a întâmplat la nivel de Guvern nicio inițiativă prin care acest program să dezvolte o politică coerenta măcar la nivel cultural, darămite la nivel de dezvoltare regională. Și atunci am încercat și încercăm să facem noi o presiune. Vom aduce în Bursa de spectacole toate cele  12 orașe care vor fi în competiție pentru Capitală Culturală europeană în anul 2021. Considerăm că este strategic ca toate orașele care s-au înscris să înțeleagă șansa  pe care o au împreună cu regiunea pe care o reprezintă și să se implice  într-un program de dezvoltare care să nu însemne numai câștigarea acelui moment, pentru că nu o să câștige toți.Vom aduce de asemenea și cele  7  orase care sunt  în competiție în Grecia în același timp cu țara noastră. Vom aduce și Chișinăul pentru că,  întotdeauna cultura este cu un pas înainte în ceea ce înseamnă integrare europeană. Și atunci, vom face în așa fel încât Chișinăul să fie asociat cu orașul care va câștiga titlul de capitală culturală pentru anul 2021. Suntem dornici să dăruim, să împărtășim din ceea ce noi cu eforturi, cu muncă uriașă am  împlinit.

Cea de-a 22-a ediție a Festivalului de Teatru de la Sibiu se va desfășura în perioada 12-21 iunie. Detalii despre  program găsiți pe www.sibfest.ro.