Arta nu trebuie să placă cuiva, ci doar să exprime emoții, să fie indiscretă, să pună întrebări și să ofere noi perspective. Ea are menirea să producă o schimbare în sufletele oamenilor, să-i apropie într-o conexiune totală. Dacă tot ce am spus mai sus e valabil, atunci cred că există un om care întregește întru-totul aceste idei. O cheamă Marina DeBris și transformă gunoaiele altora sau obiectele aruncate din plastic în adevărate opere de artă, de la rochii, prin așa-zisul concept „Trashion” (a pornit un adevărat val, termenul făcând referire la hainele de modă, pe care aceasta le crează din deșeuri), la sculpturi impresionante. A fost inclusă în top 30 cele mai influente femei artiste contemporane, în lume. În prezent locuiește în Australia. E o activistă care aspiră să îi facă pe oameni să conștientizeze efectele și consecințele poluării mediului înconjurător prin munca sa.

poluarea

Efectele poluării

Arta ei e un manifest față de nepăsarea colectivă, față de oceanele care ne sunt poluate, față de animalele care se sufocă în marea de plastic, față de tot ce e în neregulă în lume. Inima oceanului e înjunghiată efectiv de toate „suvenirurile” lăsate în urmă. Broaște țestoase cu carapacea deformată de la cerculețe de plastic sau un căluț de mare pierdut,  care ține strâns un bețișor de ureche sunt imaginea tristă cu care ne confruntăm la nivel mondial. Un obiect aruncat de noi pe uscat poate de asemenea ajunge „să călătorească” în ape. Anual sfârșesc în ocean estimativ, 8 milioane de tone de plastic, iar în 2025 producția anuală se preconizează că va fi aproape dublă conform unui raport cu privire la poluare. Mai multe despre Marina și misiunea ei, puteți descoperi din interviul de mai jos.

De ce ai ales să utilizezi un pseudonim în loc de numele tău real? Care este povestea din spate?

Marina DeBris: Am lucrat timp de mai mulți ani ca designer grafic înainte de a deveni artist (deși s-ar putea spune că un designer grafic este tot  un artist). Am vrut să fac o distincție între munca pe care o creez pentru uz comercial (adică design grafic) și munca animată exclusiv de o cauză. Pentru că îmi place să folosesc umorul, numele a apărut ca un joc de cuvinte. Inițial, am venit cu „Deb Ris”, apoi cu „Marina Deb Ris” și, în sfârșit, cu cel care a rămas „Marina DeBris”.(termenul „marine debris”, din engleză- se traduce prin deșeuri create de om care au fost evacuate în zonele de coastă sau în mediul marin)

Care este mesajul pe care vrei să îl transmiți publicului? Pentru ce te lupți?

Marina DeBris: În mare parte, doresc ca publicul să reacționeze față de cantitatea de deșeuri pe care o creăm în viața noastră de zi cu zi și față de modalitățile simple de a schimba acest lucru. Evident, utilizarea plasticului,  mai puțin cel de unică folosință este necesară, și de asemenea, reutilizarea pe cât de mult posibil.

marina de bris

Marina de Bris -sursa Facebook

Asta înseamnă apă, îmbrăcăminte, mobilier, mâncare, obiecte electronice etc. Un alt lucru de care sunt pasionată este modul în care tratăm alte specii care împărțim Pământul. Aici își are începutul arta mea, atunci când mi-am dat seama de răul pe care l-a cauzat deșeurile, vieții marine. De atunci, am devenit vegană, pentru că îmi pasă cu adevărat pentru că nu vreau să văd vreun animal  care suferă datorită mie, mai ales când există atât de multe alternative.

Până acum, care sunt oamenii care te-au ajutat pe parcursul călătoriei tale? În ce a constat suportul lor?

Marina DeBris: Tatăl meu a iubit mereu oceanul și mama a iubit arta, de aceea cred că a fost o combinație a acestor lucruri care mi-au format percepția. Ei m-au învățat să nu consum mai mult decât am nevoie și au fost, de asemenea, pasionați de „bird-watching” sau studiul păsărilor. În mod ocazional, au fost activiști în probleme ce țineau de justiția umană. Au decedat între timp, dar cred că de multe ori încă mă gândesc și simt influența lor. Cei doi frați, nepoții  mi-au acordat de asemenea sprijin în multe feluri. Partenerul meu activează tot în sfera artistică și adesea ajută, oferind feedback constructiv sau suport tehnic.

Cum se simte să porți o rochie creată de Marina de Bris sau să vizionezi  o expoziție cu piesele ei de artă?

Marina DeBris: Este puțin probabil să mă găsești purtându-mi propriile creații (cam scandalos pentru mine). Simt o emoție extraordinară, ori de câte ori văd îmbrăcămintea creată de mine,  adusă la viață pe vreun model, fie într-un „spectacol de trashion”, fie într-o fotografie.

arta si poluare

artă și poluare

Care este cel mai mare păcat al omenirii în ceea ce privește poluarea?

Marina DeBris: În general, combustibilii fosili reprezintă cea mai mare problemă cu privire la poluare. Aceasta provine din extracția, arderea și utilizarea petrolului pentru a crea articole de plastic de unică folosință. Poluarea prin agricultura intensivă, producția de țesături prin folosirea erbicidelor, a pesticidelor și a altor substanțe chimice sunt pe aceeași temă. Trebuie să regândim întregul nostru stil de viață și să trecem de la un model linear la unul circular pentru că avem tehnologia și abilitățile necesare pentru a face acest lucru.

Ți-am găsit numele inclus în topul celor mai influente 30 femei artiste contemporane, alături de Carolina Herrera, cunoscut designer în lumea modei. Ce părere ai despre asta?

Marina DeBris: Am văzut! Sincer, nu mă simt vrednică de acest titlu, dar, desigur, sunt flatată să fiu printre astfel de oameni notabili! Acum trebuie să trăiesc demn de un astfel de titlu!

Un motiv pentru tine de a pune capul pe pernă fericită și împlinită în fiecare noapte este:

Marina DeBris: Că fac ceva pentru binele comun și încerc să-mi folosesc abilitățile pentru altcineva în afară de mine.

surse poze: The Guardian, The Daily Telegraph