Sute de artiști participă în această perioadă la Documenta 15, în Kassel (Germania), una dintre cele mai importante expoziții din lume. Are loc o dată la 5 ani și râmâne deschisă pentru 100 de zile. Anul acesta a fost deschisă în 18 iunie si se va încheia în 25 septembrie 2022. Din România, pentru prima dată, a fost invitat artistul Dan Perjovschi.

Documenta 15 este curatoriată de grupul de artiști indonezieni Ruangrupa. Ei au selectati artiștii participanți și au propus ca teme: educația, puterea comunităților care lucrează împreună sau drepturile refugiaților.

instalație realizată de Dan Perjovschi, pe fațada Muzeului Fridericianum, principalul centru al Documenta 15. Foto: Ben Davis

Aici pot fi văzute „Instalaţii de mari dimensiuni ce acoperă săli întregi, serii de fotografii, cercetări întinse pe perioade de ani de zile, lucrări radicale, lucrări polemice, capodopere, lucrări care dispar în timp, video, obiect, artă în spaţiu public, desen, text, sunet. Referinţe istorice la lucrări sau poziţii artistice de referinţă sau, din contră, descoperiri şi redescoperiri ale unor artişti şi artiste uitaţi sau ignoraţi”, spune artistul Dan Perjovschi , într-un material mai amplu, dedicat Documentei 15, publicat în Capital Cultural nr. 31, pe care îl puteți citi aici.

Dan Perjovschi, în timp ce realizează lucrări ce fac parte din Ziarul Orizontal din Kassel

Sunt 32 de locuri unde au loc expoziții sau instalații, sub umbrela Documenta15, care sunt răspândite în tot orașul. Accentul în acest an se pune mai puțin pe opere de artă individuale și mai mult pe proiecte colective.

Iată câteva imagini de la Documenta15:

cover foto: Skateboarders/ Baan Noorg Collaborative Arts and Culture, Churning Milk Mini Ramp (2022), foto: Ben Davis/news.artnet.com

surse: dcnews.com, newsartnet.com, artreview.com