De abia așteptam să merg seara la spectacolul de magie. Cu cât povesteam mai multor persoane unde mă duc, deveneam și mai entuziasmată, iar lumea din jurul meu părea să se molipsească rapid cu dorința de a merge la Festivalul de Magie de la Sibiu.  Era  vineri, 11 decembrie.

Sibiu Magic Show, organizat de către Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, a durat 3 zile și a reunit artiști importanți din Germania, Italia, România și Serbia. Spectacole ținute fie la sala Thalia, fie la sala de spectacol a teatrului Gong, ateliere, flyere, poze, mingiuțe care apar și dispar, foc, reptile periculoase, noduri care se mișcă pe sfoară, formule matematice, care par imposibil de înțeles vreodată, au creat universul magiei în mijlocul nostru, al spectatorilor. Universul acesta a fost atât de real și totuși atât de fantastic, încât ore în șir după ce s-a terminat spectacolul încă aveai tendința să rostești cuvântul „Magic”…. și să te simți magic!

Odată ce am ajuns, am fost întâmpinată de angajații teatrului, care mi-au oferit un sticker pe care scria „I am magic”. M-am uitat în jur şi am obervat că toți copiii din sală purtau stickerele acelea, mândri, pe piept. L-am lipit și eu de îndată pe rochie și m-am așezat curioasă în așteptarea spectacolului magicianului Robert Tudor. Auzisem deja foarte multe despre „fenomenul” Robert Tudor, despre spectacolele lui fantastice și despre atmosfera de neegalat pe care o creează în sala de spectacol.  Așteptam cu nerăbdare.

Nu fusesem niciodată la un aftel de eveniment și nici nu știam ce implică. Dintr-o dată se aude muzică și Robert Tudor își întâmpină spectatorii plin de energie. Caută pe cineva din public care să vină voluntar pe scenă și să participe la un număr de magie alături de el. Zece copii aleargă către scenă țipând „eu, eu eeeeuuu!!!” Dar magicianul alege un adult din primele rânduri și îl invită pe scenă. În tot acest timp mă gândeam să nu cumva să mă aleagă pe mine. Văzusem multe numere dintr-acestea de magie în care cineva era poftit într-o cutie, care mai apoi era tăiată în jumătate, dar persoana respectivă totuși ieșea întreagă din cutie după terminarea numărului de magie. Îmi imaginam că fix asta o să se întâmple și acum, și chiar nu puteam fi atât de entuziasmată în fața unei imagini de acest fel, precum erau toți copiii din sală.

Sibiu Magic Show©Barlea Robert-7

Când am văzut că nu se petrec astfel de momente de magie, m-am liniștit, și oarecum am dezvoltat între timp în sufletul meu dorința de a fi chemată pe scenă. La fiecare moment era nevoie de un nou spectator, și speram undeva în străfundul gândurilor mele să fiu eu. Și iată, de ce ți-e frică, nu scapi sau ai grijă ce îți dorești! Am fost aleasă!

Cu mult entuziasm și sigură pe situație am urcat pe scenă alături de  Robert Tudor. Eram atât de curioasă să observ tot ceea ce se întâmplă și cum anume se petrec momentele de magie. Am tras o carte – trei de inimă roșie. Magicianul a adus o rățușcă de lemn pe scenă care, legată la ochi, a tras cu ciocul exact cartea pe care o trăsesem eu mai înainte. Momentul m-a amuzat grozav, iar lumea din sală râdea cu poftă și aplauda! Atmosfera a fost de nedescris, iar pe fețele spectatorilor citeai bucuria copilăriei, farmecul jocului și fascinația magiei. Fiecare dintre oamenii prezenți în sală parcă erau și ei magici.

„Magia” și buna dispoziție m-au cuprins pe nesimțite, încât odată ajunsă acasă mi-am schimbat și eu poza de profil de pe Facebook cu logo-ul festivalului de magie – așa cum reprezentanții teatrului Gong propuseseră cu câteva zile în urmă pe rețelele de socializare. Voiam să aflu cât mai multe despre magie, iluzionism și despre cum sunt executate aceste numere spectaculoase.

Evenimentele din cadrul Sibiu Magic Show au oferit fiecare câte un alt tip de spectacol,  de la magie vizuală, la momente de magie cu  reptile aduse în mijlocul publicului, la momente de iluzionism cu foc, magic comedy sau ateliere de dezvoltare personală numite X + Mate = Magie, și care îmbină matematica cu magia cifrelor, copiii învățând astfel să înmulțească și să împartă cifrele prin alte metode decât cele clasice.

Sibiu Magic Show©Barlea Robert-15

La fiecare spectacol puteai întâlni copii care radiau pur și simplu, adulți amuzați, dar și spectatori care aveau câte o explicație logică și realistă vizavi de fiecare număr de magie, au spart astfel bula în care ne aflam cei care încă mai cred în fantastic, joacă și improvizație. La finalul spectacolului erai încurajat să participi la campania Deschide eroul din tine, campanie în cadrul căreia spectatorii iau controlul și împărtășesc momente fotografice în care inițiativele curajoase ale celor  mici sunt surprinse, pe rețelele de socializare, sub hashtag-ul #deschideerouldintine. Teatrul Gong premiază cele mai inedite fotografii.

Nu pot să închei aventura Sibiu Magic Show fără să vă povestesc despre cabina foto care se afla în foaierul teatrului și care oferea spectatorilor ocazia de a pleca cu o mică amintire acasă, și anume, o fotografie cu cei dragi de la Festivalul de Magie… și nu o fotografie oarecare, ci una în care fundalul este surpriză… poate să fie Colosseum-ul din Roma, peștișorii din filmul Finding Nemo sau Cenușăreasa… Ca prin minune fiecare cadru are alt fundal, iar magia poate fi păstrată sub această fotografie și transformată poate din iluzie în eternitate.

sursă foto: Robert Bârlea