Sunt unii oameni care au puterea să producă un declic în sufletul nostru, care ne fac să râdem ca și cum am descoperi pentru prima oară râsul, ca atunci când eram copii. Oameni care ne amintesc să trăim în prezent, să credem în noi înșine și mai ales, în imaginația noastră. Ce forță trebuie să ai ca să transformi o mare de oameni într-un singur organism care dansează cu tine, se amuză, cade cu tine, se îndrăgostește, moare cu tine acolo pe scenă. Prin statura lui înaltă atât fizică, cât și spirituală, în Julien se regăsește o putere, dată de sensibilitatea și dragostea față de oameni, fără margini. Pe Google, în dreptul numelui lui am găsit titulaturi precum clown, mim, artist, actor și lista poate continua. Judecând după reacțiile publicului din sală însă, el e pur și simplu un îmblânzitor de animale și lumi fantastice, invizibile ochiului liber. Pe durata unei ore și ceva cât a ținut spectacolul non-verbal „Totul e posibil/ Carte Blanche” din cadrul Sibiu Magic Show, am asistat sonoristic vorbind, la dezlănțuirea unor lei furioși, monștri, sunete de  nave spațiale care aterizau pe planete îndepărtate, acompaniate bineînțeles de râsetele zgomotoase și aprobatoare ale spectatorilor molipsiți de universul magic al lui Julien. Cine e Julien? Julien Cottereau e tot ce am descris mai sus, plus mult mai mult. Fost membru al trupei Cirque du Soleil, timp de 10 ani, l-a interpretat pe clovnul Eddy în turneul mondial al echipei. Artist polivalent francez, a fost premiat în anul 2007, cu distincția Moliere, ca semn de recunoaștere din partea Asociației Profesionale și Artistice de Teatru din Franța. În prezent, susține turnee internaționale cu propriile sale spectacole. Ce îl face unic, original urmează să descoperiți mai jos.

 Cum ar trebui să îți spun? Comedian, clovn, artist mim sau doar one man show?

Julien Cottereau: Cred că toate astea pentru că am început cu Școala Națională din Franța, la Paris. Am învățat textul lui Cehov, Shakespeare, Tolkien, care sunt autori renumiți. Am fost, de asemenea,  baterist când aveam 10. Am făcut parte dintr-o mulțime de trupe, cum ar fi Jazz, Rock, Jazz Rock și Funk. Am experimentat foarte mult. Când eram la școală, am vrut să fac spectacole, mai mult decât să merg la cursuri. Până acum, am făcut trei spectacole cu muzică și acțiune. Este ceva ce ține de  mimă, de asemenea cu elemente de clovn și iau oameni din public deoarece îmi place să fiu foarte aproape de oameni, să interacționez și să mă joc cu ei. Mă bucur de prospețimea pe care o au și am învățat multe din cauza asta. Acest vârf al reacțiilor lor este foarte prețios pentru mine. Deci, este o combinație  de clovn, de efecte sonore pe care le fac, de actorie și de muzică. Încerc să spun o mică poveste.

Ce mesaj vrei să trimiți prin mica ta poveste?  

Julien Cottereau: Un mesaj, într-adevăr. Este vorba de copilăria din noi înșine și aduce o mulțime de amintiri legate de ea, de exemplu, atunci când cineva îți citește, știi, înainte să adormi. Cred că este foarte important pentru mine să construiesc o poveste, pentru că aduce copilul înapoi. Este vorba despre dragoste și prieteni. Este vorba despre nebunie și imaginație, deoarece totul este invizibil. Este doar în mintea mea și în mintea personajului.

Simbolul clovnului este perceput a fi cu două fețe. Pe de o parte, el reprezintă momentele fericite, râsul copiilor, dar, pe de altă parte, inspiră frică și un caracter ciudat. Cum te descurci cu asta?

Julien Cottereau: Nu port machiaj. Asta ajută să nu dau figura clovnului și, de asemenea, figura a ceva înfricoșător. În ultimii cinci ani, au apărut clovni înfricoșători și, de asemenea, Stephen King cu câteva filme ca „Poltergeist”. Am folosit ceva foarte atrăgător, foarte frumos pentru a nu-i speria pe oameni. Asta are legătură cu contrastul narativ. Am încercat să scap de acest element.

julien -cottereau2

Ai ales această cale sau calea te-a ales?

Julien Cottereau: Nu mi-am construit cariera. Am  încercat să-i ascult pe alții când au spus că era bine. Când am jucat, mi-a plăcut foarte mult și am continuat pentru că este o oportunitate de a-mi câștiga traiul zilnic. Am urmat  ce le făcea oamenilor plăcere și m-a ajutat să-mi iau puterea de care am nevoie pentru a continua. Oamenii sunt îngeri pentru mine. Știi, am ceva de genul dorințelor, dar nu știu dacă se va întâmpla. Vreau să lucrez în anumite locuri ca Monte Carlo, New York într-o zi. Nu scrutez realitatea prea mult pentru a câștiga lucruri. Urmăresc acest vis frumos. Nu vreau să forțez lucrurile. Chiar și atunci când visezi despre corpul tău care zboară, de exemplu, ai un vis conștient. Se întâmplă. Dar când vrei să atingi o anumită destinație în acest fel de zbor, cu mintea conștientă implicată, riști să distrugi visul. Nu mai poți zbura pentru că vrei să controlezi prea mult. Vrei să faci asta, să vezi aia. Aceleași lucruri se aplică pentru viață. Dacă forțezi prea mult, nu va fi firesc. Am încercat să urmez o cale naturală pe care o descopăr. Cred că e important. E o întrebare bună.

Julien -Cottereau4Cum este diferit, Julien – omul față de  Julien – artistul?

Julien Cottereau: Artistul și omul sunt aceiași, dar personajul este cel care trebuie să fie diferit. Personajul nu vorbește, merge direct spre ceea ce dorește. Merge către frumusețe, merge să se joace. Nu există filtru. Nu există  nici o frontieră aici, doar granița tandreții. Improvizația este viață.

Spune-mi mai multe despre experiența de la Cirque du Soleil. Crezi că e relevant pentru evoluția ta?

Julien Cottereau: Capacitatea de a lucra vine din circ, pentru că uneori poți avea două, trei spectacole pe zi. Asta înseamnă cincisprezece apariții pe zi. Pentru mine, munca fizică vine pe primul loc. Trebuie să fii foarte sportiv. Așa că mi-a dat puterea și un anume nivelul de excelență de respectat să fiu înconjurat de toți artiștii și tehnicienii din jurul meu. Toți sunt cu adevărat la vârf. Chiar îți oferă și te  inspiră să fii excelent sau, cel puțin, să încerci. Am făcut toate show-urile  împreună. A fost ca o familie din diferite culturi și de limbi diferite.

Cum este viața la circ?

Julien Cottereau: Depinde de circ, depinde de țară, depinde de echipa națională a artistului din interiorul circului. De exemplu, rușii se pot instrui foarte tare, își pot instrui foarte dur copiii. Uneori țin cont și respectă asta, dar alteori împing puțin nota. Ceea ce am văzut personal e cu copiii, merg la școală dimineața, după care, după-amiază, trebuie să se antreneze și să interpreteze spectacolul în timpul nopții. Erau „adulți mici”. Aceasta este viața pe care familia lor a construit-o pentru ei. Pe de altă parte, sunt foarte puternici. Pot vorbi chiar și  patru limbi datorită circului. Există, de asemenea, aspecte pozitive.

Sunday Times te numea „următorul Chaplin”. Cum te regăsești în asta?

Julien Cottereau: Nu este deloc adevărat pentru că Chaplin a făcut filme, a fost producător, scenarist și a jucat în filme. Vreau să fac lucruri. Este nevoie de multă singurătate și de concentrare, cred, ca să scriu. Nu mă văd așa de interesat. Încerc să mă conectez cu oamenii, cu familia mea, să dau tot ce pot. Fiind prezent în turnee, este nevoie să dedic  mult timp. Respect și sunt responsabil pentru ceea ce am creat. Într-o zi, voi intra poate și pe partea de filme, în scrierea de scenarii și în producție. Acum produc …co- produc spectacolele. Este multă muncă și o mulțime de probleme, dar la sfârșitul drumului, dacă ai rendez-vous cu publicul e tot ce contează.

 Un motiv pentru tine să te ridici în fiecare dimineață din pat este …

Julien Cottereau: Să întâlnesc oameni …trăiesc pentru asta. Vreau să-i fac să râdă. Plângem prea mult în viața noastră. Să râzi pe scenă sau când auzi râsul, este ceva special. Oamenii nu se cunosc, dar râd împreună. Se formează legătură între ei. E mai important decât credem noi. Avem nevoie de acest lucru ca spectatori, ne ajută să respirăm.

Julien -Cottereau3

Am văzut că implici și audiența ta. Ei devin actori …

Julien Cottereau: Cum ți-am spus, am învățat multe de la ei. Dacă tratez foarte bine un om pe scenă, este ca și cum aș trata foarte bine toți spectatorii. A trăi momentul este cu adevărat o ușă către eternitate. Când simți cu adevărat momentul, nu te gândești la nimic, ești în starea de spirit pentru a fi prezent, sărbătorind împreună un anumit aspect al omenirii, facilitat de joc, să joci că ești mort, să  joci că ești îndrăgostit, să joci că ești un prieten, să joci că vezi un monstru. Când credem împreună în joc … cred că este frumos.

credit foto: Dragoș Dumitru.

Pentru versiunea în engleză, click aici.