de Mădălina Panduru

Încă din epoca Renașterii, magia și arta aveau accepțiuni complet diferite: magia corespundea mai curând conceptului de „știință”, în timp ce arta era mai mult legată de manufactură, de atelier. Astăzi, magicienii par să aibă o misiune din ce în ce mai grea, dată fiind această revoluție tehnologică la care asistăm și faptul că există multe posibilități de a le descifra trucurile. Pe magicianul italian Diamond sau Maurizio Marchese, l-am cunoscut în cadrul evenimentului Sibiu Magic Show, desfășurat sub egida Teatrului de Copii și Tineret GONG. Maurizio Marchese a venit cu un program captivant, în care a folosit trucuri cu cărți, lichide, foc, evadări și transformări incredibile. Și publicul a reprezentat o „resursă” pe care magicianul a folosit-o cu măiestrie în trucurile sale, reușind efecte uimitoare. Maurizio ne-a introdus în culisele artei pe care o practică cu pasiune și ne-a povestit mai multe despre ce înseamnă să fii un magician în secolul XXI.

MM

foto: Maria Ștefănescu

Majoritatea magicienilor sunt atrași de arta magiei de la vârste fragede. Cum a fost întâlnirea dumneavoastră cu magia?

Maurizio Marchese: Eram foarte tânăr, aveam în jur de 8 ani și încă de pe atunci știam că vreau să devin magician. I-am spus tatălui meu despre acest vis și m-a crezut nebun; a fost greu pentru mine să îmi conving apropiații deoarece nu avem artiști în familia noastră. În Sicilia nu sunt magicieni și am învățat totul de unul singur, și pentru că în urmă cu patruzeci de ani nu erau casete video, am consultat mai multe cărți din acest domeniu. Cunoșteam un preot renumit din orașul meu, părintele Chimo din Catania, care a scris multe cărți despre magie, chiar traduceri din limba rusă cunoscute în toată lumea. Datorită lui am devenit membru al Clubului Italian de Magie (C.M.I.)

În ce măsură obiceiul de a exersa v-a format de-a lungul timpului ?

M.M.: Îmi amintesc că atunci când eram tânăr mă trezeam foarte devreme dimineața și repetam înainte să plec la școală, iar în timpul orelor îmi pregăteam trucurile deoarece aveam ateliere unde lucram cu lemnul și cu fierul. Întors acasă, mâncam repede și repetam până seara. Pasiunea mea era foarte puternică. Toți prietenii mei erau afară pe terenul de fotbal, pe când eu repetam trucuri în fața oglinzii cu cărți și tot ceea ce prezint în spectacolele mele. Acum este diferit pentru că sunt meșteșugar, un constructor profesionist. Tot ceea ce ați văzut în spectacolul meu, chiar și costumul este făcut de mine și de soția mea. La un moment dat am folosit o creație originală marca Diamond, atunci când am transformat cutia în capă.

Trăiește fiecare magician într-o oarecare măsură în umbra marelui David Copperfield?

M.M.: Într-adevăr, David Copperfield a fost un maestru al magiei și nu putem decât să îi fim recunoscători. La acea vreme magia era într-o anumită măsură rudimentară, ca să spun așa, și el a reușit să devină echivalentul unei vedete rock sau a unei stele de cinema în zilele noastre în fața unor audiențe copleșitoare. Copperfield a realizat ceva nemaipomenit la timpul său și de aceea a devenit cunoscut în toată lumea, iar influența sa se resimte până în ziua de astăzi.

MM

foto: Maria Ștefănescu

Ce vă întreabă oamenii sau ce vă cer să faceți atunci când oamenii află despre profesia dumneavoastră?

M.M.: În viața de zi cu zi sunt Maurizio Marchese și numai pe scenă devin Diamond. Pot să le arăt trucuri, dar numai când mi se cere pentru că nu sunt atât de faimos. Am lucrat timp de 12 ani pe vase de croazieră și oamenii care mă vedeau în spectacole mă recunoșteau și mă opreau să le arăt trucuri, însă la un moment dat devenea foarte obositor.

 Aveți un cod de etică în ceea ce privește magia?

M.M.: I se spune magie, însă aceasta constă numai în trucuri bine realizate, iar ce fac eu este pentru a bucura oamenii cu pasiunea mea. În spectacolele mele nu îmi place ca lumina reflectoarelor să cadă asupra mea tocmai pentru a putea vedea fețele spectatorilor, emoțiile și expresiile acestora. Dorința mea este să stabilesc o relație cu oamenii și aceștia devin inevitabil o parte din spectacolul meu. Nu am folosit niciodată magia împotriva oamenilor, ci am încercat întotdeauna să îi bucur cu ceea ce pot face.

În ce măsură era digitală a afectat modul în care oamenii percep magia?

M.M.: Cred că trebui să fim recunoscători modului în care putem folosi tehnologia astăzi, iar dacă o folosim așa cu trebuie aceasta poate fi foarte eficientă. Prefer să îmi păstrez statutul de magician, deoarece sunt un manipulator și folosesc puterea minții, a vocii și prezența scenică. Folosesc tehnologia atunci când îmi doresc să mă documentez, să învăț lucruri noi sau să urmăresc video-uri sau filme la mine acasă. Am câteva trucuri în care folosesc tehnologia, dar bineînțeles oamenii nu trebuie să știe asta.

MM

foto: Robert Bârlea

Simțiți vreo presiune pe scenă din cauza faptului că mulți oameni pe YouTube explică pas cu pas trucurile de magie?

M.M.: Nu știu dacă vă amintiți de emisiunea Magicianul Mascat care explica toate trucurile magicienilor. Ce pot spune? Nu este corect pentru că dacă nu păstrezi secretele magiei este ca atunci când iei sunetul unei melodii. Îmi amintesc că atunci când eram copil nu cunoșteam trucurile. Aceea era magie! Acum, mă bucur foarte mult când urmăresc prestațiile altor magicieni mai buni decât mine pentru că pot să devin din nou copil. Showmanship-ul este arta scenei – felul în care poți anima locul numai prin prezența ta, fără alte obiecte sau instrumente. De aceea, îmi place să fiu manipulator pentru că atenția publicului este la mine. Sunt ca un actor, sau cel puțin asta încerc să fac.

Care este statutul magiei în Italia?

M.M.: Magicienii italieni preferă să aștepte ceva nou din străinătate, mai ales din America ca mai apoi să îl copieze. De aceea când mergem la Campionatele Mondiale de Magie (FISM) nu câștigăm nici un premiu. Pentru a avea o șansă ca magician trebuie să mergi în afară din cauza situației economice. În Sicilia, unde eu locuiesc, sunt foarte puține teatre și nu îmi place acest lucru. Chiar dacă în Italia sunt mii de magicieni, numai puțini dintre ei sunt profesioniști, iar cu toate acestea nu vezi programe de magie la televizor, la teatru și nu avem festivaluri de magie. În străinătate magia este foarte importantă pentru comunitate.

MM

foto: Robert Bârlea

Cine v-a oferit cele mai importante sfaturi legate de magie?

M.M.: Nu am avut un mentor la începutul carierei mele de magician, însă am încercat să învăț de la fiecare. Un rol definitoriu l-a avut Școala Olandeză de Magie. Acum consider că este foarte important să ai un mentor atunci când ești tânăr pentru că poți face multe greșeli, exersezi în oglindă și închizi ochii sperând că oamenii nu vor observa.

Sunt tineri care vin la dumneavoastră să învețe magie?

M.M.: Câteodată țin lecții la mine acasă, iar Ignazio, asistentul meu, este cel mai recent novice. Nu sunt foarte solicitat din cauza faptului că în Sicilia situația este mai complicată. Mi-aș dori să mă mut în altă parte a Italiei unde să pot ține spectacole în mod regulat și să-mi fac prieteni din breasla mea.

În general, cărei categorii de vârstă sunt adresate spectacolele dumneavoastră?

M.M.: Îmi place să țin spectacole pentru pentru toate vârstele, mai ales că și adulții sunt niște copii mai mari și timp de o oră le pot oferi bucuria de a redeveni copii.

Ce sfaturi ați da altor magicieni?

M.M.: Ca magician poți să prestezi trucuri mai mici sau iluzii incredibile, însă cel mai important aspect este persoana ta, iar oamenii trebuie să fie atenți la tine și nu la trucul de magie. Nu există trucuri proaste, doar magicieni mai puțin pregătiți. Magicienii buni pot să performeze orice truc și să-l transforme în magie. Din punct de vedere tehnic, repetiția în oglindă este foarte importantă, însă testul suprem este în fața publicului.