Aproape  400 de elevi au participat astăzi la repetiția generală a concertului de Craciun, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Evenimentul face parte din seria concertelor educative organizate  periodic la Sibiu, unde  elevii pot afla și  informații despre  lucrările pe care le audiază.

Concertul a început  cu un fragment din oratoriul Messiah, de Haendel, celebrul cor „Hallelujah”, una dintre cele mai cunoscute piese din perioada barocului. Programul a continuat cu lucrări de Giuseppe Verdi, Émile Waldteufel, Leroy Anderson, Camille Saint-Saëns, dar și colinde românești interpretate a capella de Corul Filarmonicii din Cluj.

Directorul Liceului Brukenthal, Gerold Hermann,  a declarat că astfel de  proiecte  sunt o tradiție în orașele  mari, dar și în vestul Europei „Se practică  în multe orașe ca repetițiile generale să fie deschise. Eu am propus acest lucru domnului director Ioan Bojin, acum  cinci ani și a fost foarte receptiv. În fiecare joi, la concertele Filarmonicii, sala este mereu plină, atunci e foarte greu să venim cu elevii, iar  astfel de concerte educative sunt un privilegiu. Cred că educația culturală este un punct cheie în ceea ce ne propunem  noi în învățământ și cu astfel de inițiative putem atrage copii pe un drum , pe care ei o sa-l parcurgă sau nu, în viitor”.

Claudia are 15 ani și este elevă a  Colegiului Național Samuel Von Brukenthal.  Vine de câte ori poate la concertele  Filarmoncii Sibiu, însă cele  mai frumoase  experiențe sunt  momentele  în care vine alături de colegii ei „Mi se pare  pare o idee  minunată ca elevii să învețe mai multe  despre muzica  clasică și să se apropie  de ea. Cred că este cea mai bună modalitate, să venim împreună cu profesorii la astfel de concerte, care nu sunt deloc plictisitoare.  Astăzi, mi-a  plăcut  cel mai mult  partea cu colindele, care  m-au adus mai aproape de atmosfera sărbătorilor. Sper să venim  cât mai des aici și să continue aceste proiecte cu adevărat educative și interactive pentru  noi.”

concert_craciun

Din  partea Filarmonicii de Stat Sibiu, Daniela  Plopeanu a  fost cea care le-a oferit tinerilor spectatori informații despre lucrările pe care le-au ascultat: „Filarmonica din Sibiu, ca și alte instituții, se preocupă de educarea publicului. De fapt, trebuie să ne gândim la publicul de mâine. Să încercăm să atragem tinerii, copiii către concerte simfonice care nu sunt plictisitoare, așa cum li se induce ideea uneori în copilărie. Muzica poate fi simțită, poate fi trăită, copiii cu ajutorul imaginației pot crea povești, nu trebuie să cunoască neapărat notele muzicale ca să se bucure de o lucrare. Programul muzical de astăzi a cuprins piese de popularitate din repertoriul specific românesc şi universal, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu şi Corului Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului François Robert Girolami din Franţa.”

De la  ora  19.00, la sala Thalia va începe Concertul de Crăciun organizat  de  Filarmonica  de Stat Sibiu. Toate  biletele  au fost deja epuizate.

credit  foto: Filarmonica de Stat Sibiu