Reprezentanții Asociației Bloc Zero au lansat o campanie de strângere de fonduri (15.000 lei) pentru tipărirea benzii desenate Din Subteran la Suprafață – Istoria unui oraș post-industrial. Cartea spune povestea locuitorilor orașului Anina și este scrisă de Dalesia Cozorici, Petra Dobruska și Octavian Curoșu.
Scopul campaniei este producerea cărții în format fizic și promovarea ei, familiarizarea cu banda desenată în rândul tinerilor și adulților, susținerea ideei de a spune povești prin intermediul acestui mediu, precum și aducerea în zonă de turiști, persoane curioase de traseele culturale post-industriale, cercetători, activiști și antropologi cu scopul de a readuce la viață orașul.
Banii strânși vor fi folosiți pentru producerea și tipărirea a 500 de exemplare ale benzii desenate, promovarea cărții cu ajutorul unei echipe de PR și a reclamelor online și plata unei părți din onorariile autorilor.

Reprezentanții Asociației au pregătit o serie de recompense pentru cei care doresc să sprijine tipărirea cărții. Astfel, persoanele care donează până în 35 lei, primesc cartea în format digital, primii 10 susținători primesc cartea mai devreme, la un preț special de 40 lei, sprijinul de 55 lei presupune ca persoana să primească cartea acasă începând cu luna mai. Cei care donează suma de 60 lei vor primi cartea alături de un semn de carte. Susținerea cu suma de 80 lei este recompensată cu un set de 5 vederi și cartea, iar cei care aleg să facă o donație de 100 lei intră în posesia cărții cu autograf, un semn de carte și un set de 5 cărți poștale. În funcție de recompense, acestea se vor trimite începând cu finalul lunii martie, în luna aprilie și mai 2021.
Nuvela grafică este un docufiction și a fost scrisă în urma unui atelier de documentare creativă organizat în 2018 de One World România la Școală. Revista este rezultatul unui proiect în urma căruia 18 elevi din toată țara, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine, au documentat realitatea Aninei post-industriale.

Localnicii sunt transformați în personaje prin care cititorul află cum se desfășoară acum traiul în acest oraș post-industrial, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați aici să lucreze.
Băiețel, un personaj ficțional, iese din subteranul Aninei și poartă cititorii prin realitatea cotidiană a fostului oraș minier, adunând pe drum poveștile de ieri și de azi ale locuitorilor săi. Personajul e curios să afle cum se descurcă locuitorii după închiderea minei. Descoperă cinematograful închis, spitalele în paragină și orașul îmbătrânit după plecarea tinerilor, dar și oameni plini de farmec, locuri frumoase și evenimente pline de speranță. La granița dintre ficțiune și documentar, între trecut și prezent, cititorilor li se dezvăluie memoria orașului.
Donațiile se fac pe platforma Sprijina.ro.