Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate va avea loc în acest sfârșit de săptămână, la Sibiu. Peste 30 de desenatori şi autori de benzi desenate din țară şi din Europa vor fi prezenți la Casa Hermes timp de trei zile, de vineri, până duminică. Festivalul va avea loc în perioada 22-24 septembrie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, Casa Hermes, Piaţă Mică, nr. 11.

Vor fi prezenți atât artişti din țară, cât și din străinătate. Dintre autorii români vor fi prezenți Maria Surducan şi Anna Benczedi din Cluj, Octav Ungureanu, Toma Alexandru şi Alexandru Ciubotariu din Bucureşti. Artiștii străini vin din șase ţări. Este vorba despre Laurent Lefeuvre (Franţa), Serge Ernst (Belgia), Aike Arndt (Germania), Emilyan şi Stanimir Valev (Bulgaria) și Tiberius Beka (Serbia), nume sonore din line-up-ul internaţional, după cum spun organizatorii.

Pe parcursul celor trei zile vor avea loc workshop-uri, meciuri de BD, expoziţii, live-drawing, conferinţe, lansări de albume sau 3D mapping pe fațada Casei Hermes.

„Anul acesta vom avea câteva noutăți față de lucrurile cu care ne-am obișnuit până acum. Încercăm să facem trecerea de la suportul de hârtie, cu care toată lumea este obișnuită, la suporturi neconvenționale și aici aș dori să menționez două evenimente care vor avea loc în perioada festivalului. Primul este acela al unei benzi desenate care se va crea live, în sensul în care autorii vor desena pe o tabletă și întreg procesul va fi redat pe un ecran, astfel încât toată lumea să poată vedea cum se întâmplă procesul de creare a unei benzi desenate. Și în al doilea rând, faptul că vom avea un 3D mapping pe Casa Hermes, sâmbătă, în care, la fel, vor fi proiectate elemente de benzi desenate. Cei dintre noi care cunoaștem benzile desenate, unii dintre noi poate am și crescut cu benzi desenate, pot acum, la o vârstă mai înaintată să descopere și alt tip de benzi desenate pe care cei peste 30 de autori care vor fi prezenți în cadrul festivalului le propun publicului larg”, a explicat președintele Asociației Ille et Villaine din Sibiu, Alin Chipăilă, unul dintre organizatori.

Proiecțiile de pe Casa Hermes se vor încadra în tema mitologiei, basm, românesc, universal, „tot felul de povești mitologice și personaje ale copilăriei noastre”, transmit organizatorii.

Tot o noutate a ediției din acest an este basmul desenat, inspirat din Conte à Bulles din Franţa. Basmul desenat este o întâlnire magică dintre o povestitoare, o desenatoare şi un muzician, care vor transpune publicul în lumea fantastică a basmelor. Trei artiști români au acceptat această provocare. Ei vor lucra și vor prezenta munca lor cu basmul „Cele 12 fete ale împăratului”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, la ora 20:00.

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu este organizat de Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Asociaţia Solidarité 35 Roumanie.