O nouă premieră va fi prezentată pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul „Woyzeck”, de Georg Büchner, va fi prezentat miercuri, 20 septembrie, de la ora 19:00, la sediul teatrului sibian.

Spectacolul este regizat de Alexa Visarion și va fi prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.

„Woyzeck” este una dintre cele mai jucate piese în repertoriul teatrului german. Spectacolul tratează procesul de dezumanizare al tânărului soldat, dar explorează și tema sărăciei și a moralității umane.

Piesa este bazată pe cazul real al tânărului care și-a ucis iubita din gelozie, urmând ca mai târziu să fie executat public. Sursele sale de venit provin din munca în subordinea Căpitanului și a doctorului, care îl folosește drept cobai, pentru un experiment. Universul tânărului este demolat pe măsură ce devine din ce în ce mai gelos. Fiind lovit de terorismul social, Woyzeck clachează.

„Woyzeck e o veche pasiune, e o pasiune tulburătoare, […] e un text neterminat de Büchner. Marele scriitor nu a apucat să împlinească 24 de ani. A murit lăsând o operă substanțială prin semnificații. E un autor care a fascinat lumea teatrului la nivel mondial. M-am întâlnit cu textul în România, în Suedia și la Institutul de Arte din California, unde am predat. Dar pentru prima dată mă întâlnesc cu acest text în limba în care a fost scris, în germană. Fac un spectacol și pornesc la drum cu entuziasmul unui debutant și cu acoperirea cât poate ea să fie de vitală a unui om care în acest an împlinește 50 de ani de când a ieșit pe o scenă profesionistă, student fiind”, a spus Alexa Visarion.

Potrivit regizorului, e un spectacol care „nu face separație între scenă și sală decât prin semnificații. Unii trebuie să le ofere, ceilalți să le primească. E un spectacol care cere talent pe scenă și talent în sală”.

Înainte de spectacol va avea loc și lansarea cărții lui Alexia Visarion, „Împotriva uitării” și a revistei Contemporanul , o lansare specială la Sibiu.

Scenografia îi aparține lui Alin Gavrilă, iar din distribuție fac parte: Johanna Adam, Veronica Arizancu, Cristina Blaga, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Ioana Cosma, Robert Fekete, Ali Deac, Simona Negrilă, Alexandru Malaicu, Alexandra Murăruș, Cătălin Neghină, Eduard Pătrașcu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Viorel Rață, Valentin Späth, Dana Taloș, Ștefan Tunsoiu, Pali Vecsei, Liviu Vlad.

***

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 30MIN

PREŢ BILET: 20 LEI / 15 LEI

SECȚIA GERMANĂ – SPECTACOL CU TRADUCERE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Alexa Visarion (n. 1947), este regizor și scenarist de teatru și film. Până în prezent, a montat peste 100 de spectacole și a realizat un număr de 7 filme artistice de lung metraj. Prima sa colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” a adus pe scena sibiană doi actori de renume – Marian Râlea și Ilie Gheorge, în „Noaptea bufonilor”.

În timpul ediției din 2014 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Alexa Visarion și-a lansat cartea „Ana – Sens și Imagine”, urmată de proiecția filmului „Ana”, ce a avut premiera în SUA, la Institutul Cultural Român de la New York. De-a lungul timpului a fost onorat cu o mulțime de premii, dintre care premiul UNITER de Regie pentru întreaga activitate (2005) și Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române, acordat pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, în 2008. În 2014, i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC, București.

Georg Büchner a fost un scriitor german, care a murit la vârsta fragedă de 23 de ani. A lăsat în urmă câteva piese de teatru  și un text fragmentat și fără titlu. Acestui text i-a dat nume primul editor al operelor lui Büchner, Karl Emil Franzos, aproape 50 de ani mai târziu. Astfel, titlul operei a căpătat numele personajului principal, „Woyzeck”.