de Anca Mureșan

Fiecare poveste de dragoste are un început. Unele se străduiesc să mențină un echilibru rezonabil între exuberanța inițială și tristețea ce le macină uneori pe parcurs. Altele ajung într-un punct final.

Cum ar fi însă dacă ne-am putea întoarce să reparăm ce e de reparat și să evităm un final dureros? Toată lumea și-ar dori să poată schimba ceva în viața lui și să își îndrepte propriile greșeli. Există uneori gesturi sau decizii pe care le regretăm: ce bine ar fi să le putem modifica! Ar fi ca o resetare, o întoarcere în punctul zero. Ne-ar alimenta nostalgia inevitabilă după clipa efemeră de fericire și ne-ar da o a doua șansă pentru a evita un final care nu ne convine.

Explorând aceste premise, frații Cesar și Jose Esteban Alenda spun în Sin Fin/ Fără sfârșit, filmul lor de debut, o poveste romantică în care introduc subtil o notă de science-fiction prin ideea călătoriei în timp. Mi-a amintit puțin de Eternal Sunshine of a Spotless Mind, excelentul film regizat în 2004 de Michel Gondry.

Javier (Javier Rey) e introvertit și pasionat de știință. Destul de puțin adaptat social, preocupat excesiv de munca lui. Vrea să construiască un accelerator de particule cu care să demonstreze că poate anula duratele convenționale prin pătrunderea într-un portal al timpului. Maria (Maria León) e exact opusul. Fire artistică și sensibilă, actriță în devenire. Extrovertită, solară, veselă. Crede că iubirea îi salvează pe oameni. Vrea să o joace pe Nina, din ”Pescărușul” lui Cehov, iar pe Javier îl alintă cu apelativul Trigorin. Dacă e adevărat că personalitățile contrare se atrag, Sin Fin demonstrează că nu sunt mereu și compatibile.

Filmul alternează pe mai multe planuri temporale: momentul perfect în care se naște idila dintre Javier și Maria și 15 ani mai târziu, când e vizibilă deopotrivă transformarea fizică și cea sufletească. Timpul pare că și-a așezat rugina pe pielea și inima Mariei: e lipsită de orice dorință de a mai trăi și dezamăgită de lipsa de atenție din partea lui Javier, obsedat doar de muncă și mai mereu absent.

Poate Maria lua decizia corectă, dar dureroasă pentru a evita finalul? Poate Xavier repara greșelile care au condus în cele din urmă la ruptura dintre ei și la finalul imprevizibil? Atunci când veți descoperi răspunsurile, s-ar putea să vi se frângă sufletul. Dar e o călătorie cinematografică ce merită făcută.

Sin Fin/ Fără sfârșit a fost unul dintre filmele care m-a emoționat mult anul trecut la TIFF. Îl puteți vedea acum pe platforma HBO GO.

*articol apărut inițial pe radiocluj.ro