Concert online pentru susținerea profesioniștilor din industria spectacolelor
Probabil că mulți tineri sibieni și nu numai, abia au așteptat acest moment – un concert întreg Suburbia11, cap – coadă. Dacă nu ne aflam în mijlocul unei pandemii, probabil că Suburbia11 ar fi susținut deja câteva concerte în Sibiu, cu toate biletele vândute.
Peste două zile, Suburbia11 rupe șirul zilelor negre de când n-au mai cântat un concert întreg și ajung acasă la noi, online. Peste 70 de pagini partenere din 20 de orașe din România vor prelua concertul: organizatori, localuri, festivaluri, presă, radio – lucru posibil cu ajutorul serviciului Livestream Romania.
Pentru prima dată fără public și online 100%, cu scenă, lumini, ambient și tot tacâmul, Suburbia11 ne promite vineri seară un concert cum nu s-a mai văzut. Cei cinci membri ai trupei, Claudiu Fălămaș (voce, chitară), Medve Sandor (trompetă, acordeon, tilinca, melodica, trombon), Dragos Pătrău (chitară, backing vocal), Bogdan Munteanu (bas, backing vocal) și Alex Ciobotaru (tobe) anunță fanii să-și pregătească „papucii de dans, tricoul Suburbia11 și o Cuba Libre” pentru că o să facă din seara de vineri „o seară adevărată de concert”.
Entuziasmată de această inițiativă nemaiîntâlnită în rândul trupelor locale și de ideea de petrecere mare vineri seară, cu muzică răsunând în casă la volum ridicat, am stat de vorbă cu trompetistul trupei, Medve Sandor, pentru a afla mai multe detalii din spatele organizarii unui astfel de eveniment. Mă aștept să ascult vineri măcar una dintre melodiile pe care trupa le-a creat în izolare, fiecare la casa lui, și pe care le-au publicat săptămână de săptămână pe pagina lor de Facebook. Astfel știm cu siguranță că am stat 7 săptămâni acasă, pentru că Suburbia11 are acum 7 melodii noi – una pentru fiecare săptămână. La discuție s-a alăturat și comunicatorul lor, Corina Oltean, care dă sfoară în țară și face legătura dintre sala de repetiții și publicul online. Am povestit cu cei doi, printre altele și despre industria muzicală și cea a evenimentelor în vremurile curente și despre cum se reinventează aceasta cu prilejul izolării.
La ce să se aștepte publicul pentru vineri seară?
Medve Sandor: Vineri va avea loc primul nostru concert după trei luni de zile de izolare. Ultimul concert l-am avut la Mango Bar pe 6 martie. Inițial, am vrut să facem un concert de la studio de la Phonon Sounds și să îl distribuim pe pagina noastră de Facebook. După aceea însă ne-a venit ideea să încercăm să-l distribuim pe cât mai multe pagini din toată țara și atunci am aflat de cross-posting, o metodă prin care alte pagini de Facebook pot prelua postarea ta ca și cum ar fi a lor. Toate paginile vor distribui vineri în același timp concertul și astfel s-a creat o adunare foarte mișto de localuri și de oameni, ca o mare întâlnire. Oarecum se leagă totul de pandemia asta pentru că într-un fel simțim că fiecare ar vrea să creadă că pandemia ne va face mai constienți și ne va aduna împreună ca să facem chestii frumoase. E un gând frumos.
Concertul va avea loc într-o hală industrială mare, la Zacaria, cu ușile închise. Vom aduce o scenă în toată regula, lumini, o să încercăm să creăm și un pic de interacțiune cu lumea. Nu știm încă exact cum, dar ne gândim să punem un ecran pe care să postăm comentariile din mediul online. Ar fi bine să avem și partea asta de interacțiune ca să fie ca un concert adevărat în proporție de 90%.
Important de menționat este că tot ceea ce facem la acest concert și toate mijloacele prin care îl realizăm sunt pro bono. Toată lumea contribuie gratis la acest demers care altfel ar costa câteva mii de euro. Noi am avut noroc că am putut organiza totul pentru vineri cu ajutorul prietenilor, însă de la spațiu, la scenă, lumini și platformă de streaming, toate costă. O să punem însă la dispoziție un cont de donații pentru cine va dori să ne susțină acest și viitoarele demersuri.
Câte pagini online vor prelua concertul?
Medve Sandor: O să fie în jur de 50 de pagini pe care le-am cooptat noi și alte câteva pagini pe care le dețin cei de la Livestream. Probabil că vor fi în jur de 70 de pagini până la urmă care se vor alătura și vor distribui concertul nostru în toată țara. Ne vom auzi probabil în fiecare oraș din țară. Am invitat să ni se alăture locurile unde am mai cântat sau unde eram programați să cântăm anul acesta, festivaluri și parteneri media care ne-au fost alături. La Virgin Radio vom distribui un demo, și săptămâna trecută am apărut și la Radio Guerilla cu un scurt moment muzical.
Cum funcționează acest model de cross promotion?
Medve Sandor: Pentru mine a fost o descoperire că poți face așa ceva. Noi ne-am dorit să facem un concert și la ora 22.00 să fim simultan peste tot, în toată țara. Ideea era să transmitem prin intermediul online pe cât se poate că am fi acolo și fizic – deși nu se poate chiar 100%, dar am vrut să încercăm să lăsăm sentimentul acesta publicului.
Cât de afectată este industria muzicală de această pauză creată de izolare și pandemie?
Corina Oltean: Foarte afectată. Asta e o parte care nu se vede neapărat acum. Acum avem impresia că s-a eliberat totul dar de fapt pentru industria de spectacole și evenimente live lucrurile vor fi foarte incerte pentru o perioadă foarte lungă de acum încolo. Nu știm încă nimic, nu știm dacă se vor ține concerte în aer liber, despre cele din cluburi încă nici nu vorbim și este nevoie de solidaritate între toți pentru că nu sunt afectați doar artiștii, sunt afectate și localurile și organizatorii, și oamenii care se ocupă de partea tehnică, presa. Pentru un concert de 5000 de oameni de exemplu lucrează aproximativ 450 de oameni, de la oamenii care fac curat, la cei care sunt la tehnic, la oamenii care fac comunicare – așa vezi cât de mult afectează vremurile industria aceasta. Nemaipunând la socoteală industriile adiacente – transportul către concert, vânzările de mâncare și băutură, și altele.
Cum se simte pentru muzicieni acestă ruptură provocată de săptămânile de izolare?
Medve Sandor: Sunt și oportunități aici. Noi încercăm să facem un album de 2 ani de zile și acum putem în sfârșit să ne concentrăm la treaba asta. Putem să producem mai mult în perioada asta. În tot timpul izolării am promovat Suburbia Challenge – un fel de leapșă online de la un membru al formației la celălalt care se concretiza la fiecare final de săptămână într-o nouă melodie ce avea premiera online pe pagina naostră de Facebook. La început am încercat să cântăm împreună pe Skype, pe Zoom, pe Messenger dar nu funcționează în timp real. A pornit de la ideea că orice melodie pe care o faci în sala de repetiții are la bază un jam session, de la o idee. Și atunci am zis, hai să facem ceva pe rând. Vine cineva cu o idee, și apoi o continuăm.
Am vrut să fim astfel alături de oamenii care ne-au suținut până acum și să creăm și conținut pentru pagina noastră de Facebook ca să nu dispărem 3 luni de zile complet. Așa am decis să facem acest demers public și să ne asumăm că poate să iasă o porcărie, o glumă, sau poate să iasă o piesă bună, sau măcar câteva idei bune pentru o piesă. Și astfel în tot timpul ăsta cât suntem în casă putem totuși să înaintăm. Fiecare a înregistrat de acasă, cu mijloacele pe care le-a avut la îndemână, nu tot timpul profesionale, și colegul nostru Dragoș a montat bucățile audio și video împreună. Între timp a devenit foarte priceput la asta ?, dar la început a fost mai greu, cu mai mult stres. Am făcut până acum 7 piese din care fiecare are câte ceva valoros care poate reprezenta deja o piesă, sunt și alte părți pe care trebuie să le mai repetăm și live pentru a le cânta.
Suburbia Challenge a fost foarte clar – fiecare muzician reprezintă partea lui și nu s-a vorbit deloc între piese. Fiecare a avut libertatea de a exprima orice dorea. La început fiecare a avut o idee despre piesă și nu a împărtășit cu nimeni. Apoi primul a propus ideea pe care a avut-o și a dat provocarea mai departe către un alt membru al formației și astfel în fiecare zi se schimba total melodia cu fiecare instrument care se adăuga. Până când linia nu ajungea la tine tu nu știai cum este melodiaș.
Feedback-ul de la public a fost foarte bun. Sunt piese reușite.
Programul de vineri va include măcar o piesă din Suburbia Challenge?
Medve Sandor: Asta nu pot spune încă. Încă nu ne-am hotărât dacă vom cânta una dintre ele pentru că avem numai 1 săptămână în care putem repeta pentru acest concert însă și dacă nu vom cânta niciuna dintre melodiile noi ne gândim să facem un mic EP despre albumul din carantină.
Livestream-ul pentru concertul de vineri va fi asigurat de echipa de la Livestream Romania. Sunetul și luminile de Phonon – SOUND Solutions și Coje LightMix. Mai multe detalii despre concertul Suburbia11 puteți găsi pe pagina lor de Facebook. Suburbia 11 poate fi susținută înainte și în timpul concertului, cu ajutorul link-ului de bandcamp suburbia11.bandcamp.com.
Credit foto: Grimm