Mai multe sculpturi aparținând sculptorului Constantin Brâncuși vor fi expuse la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, din 17 martie până la începutul anului viitor.

Expoziția este organizată în colaborare cu Institutul Cultural Român (ICR) de la New York și se înscrie în strategia instituției de celebrare, în 2017, a 141 de ani de la nașterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși.

„Colecția Guggenheim: Brâncuși” prezintă 8 sculpturi ale sculptorului: „The Sorceress”/„Vrăjitoarea”, „King of Kings”/„Regele Regilor”, „Muse”/„Muza”, „Adam and Eve”/„Adam și Eva”, „The Miracle”/„Miracolul” (Foca[I]), „Flying Turtle”/„Țestoasa zburătoare”, „Watchdog”/„Câine de pază” și „Oak base”/„Soclu de stejar”.

Sculpturile sunt realizate în perioada 1912-1945.

„La începutul secolului XX, Brâncuși a realizat o serie de lucrări inovatoare, care au produs schimbări în evoluția artei moderne de atunci. În acea vreme, sculptorul român locuia la Paris, un centru artistic prosper, unde au fost dezbătute și stabilite multe principii ale artei moderne. A fost parte activă a acestor vremuri, atât prin relațiile pe care le-a dezvoltat cu artiști precum Marcel Duchamp, Fernand Léger, Amedeo Modigliani și Henri Rousseau, precum și prin modul său de a se exprima în artă. Dorința lui de a-și expune ideile prin forme simple și faptul că nu s-a adaptat tradițiilor Europei de Vest, a dus la apariția unui nou mod de abordare stilistică. În plus, modul în care a ales să își prezinte sculpturile, în directă relație una cu cealaltă și nu ca entități distincte, a produs schimbări în modul de prezentare a operelor de artă”, potrivit unui comunicat al reprezentanților ICR New York.

Expoziția cuprinde și o serie de fotografii ale studioului lui Brâncuși din Paris, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller și Constantin Brâncuși însuși.

Reprezentanții Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York au început să colecționeze opere aparținând sculptorului Constantin Brâncuși din 1950, iar în 1955 organizau prima expoziție cu opere ale artistului român.

de Adela Cândea