Librăria Humanitas din Sibiu recomandă cartea LAUR de Evgheni Vodolazkin. Acest roman este considerat o capodoperă a literaturii ruse actuale și este tradus în peste 20 de țări. În anul 2013 a fost câștigător a două premii: Premiului Bolşaia Kniga și Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi).

Amintind de filmul Andrei Rubliov şi de romanul Numele trandafirului, bestsellerul Laur readuce la viaţă secolul al XV-lea, într-o intrigă străbătând timpul şi spaţiul, cu un personaj complex, care este pe rând vraci, nebun sfânt, pelerin şi călugăr. Cu o scriitură de o simplitate rafinată, trecând firesc de la real la fantastic şi de la cele lumeşti la cele sfinte, cu un spirit liber în religiozitatea lui inteligentă, cu un umor subtil şi o sensibilitate cuceritoare, Evgheni Vodolazkin ne oferă o carte de o mare frumuseţe şi profunzime, pentru a ne spune o poveste tulburătoare, pe care o numeşte „roman neistoric“.

„Laur nu e un text autoritar. Nu e un îndreptar despre cum să trăiești. (Nu am acest drept, nici nu mi-l doresc). E un text care pune întrebări și pentru credincioși, și pentru atei în egală măsură. Nu propovăduiește religiozitatea, ci presupune un interlocutor. (…) În descrierea unei păduri într-o primăvară din secolul al XV – lea, în romanul meu apare o sticlă de plastic. Apare acolo pentru că am vrut să sugereze că nu există timp și asta e ideea esențială a romanului: există veșnicie, nu timp. Principalul mijloc prin care încerc să exprim acest lucru este limba.” Evgheni VODOLAZKIN

  • An apariţie: 2014
  • Editura: HUMANITAS
  • Colecţie: Raftul Denisei
  • Pagini: 328

Domeniu: literatură

Autor: Evgheni Vodolazkin

Traducere şi note: Adriana Liciu